Najnovije vesti

RODITELJI, VAŽNO PRED UPIS: Overa fotokopija svedočanstava i diploma za škole i fakultete obavlja se kod notara i to besplatno
Foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

da se ne stvori gužva

RODITELJI, VAŽNO PRED UPIS: Overa fotokopija svedočanstava i diploma za škole i fakultete obavlja se kod notara i to besplatno

Društvo

BEOGRAD - Javnobeležnička komora Srbije poziva građane da u javnobeležničkim kancelarijama obave overu dokumenata potrebnih za upis u srednje škole i fakultete čim budu imali dokumenta na raspolaganju.

 

Overa fotokopija svedočanstava i diploma neophodnih za upis u srednje škole, kao i za prvi upis na fakultet, javni beležnici obavljaju besplatno u svih 198 kancelarija širom Srbije.

 

Overu potpisa i prepisa ili fotokopije za potrebe upisa javni beležnici su dužni da obave besplatno ukoliko se taj posao obavlja u radno vreme.

 

Javni beležnici, takođe, ne naplaćuju overu dokumenata za potrebe konkursa za prijem u ustanove učeničkog i studentskog standarda, kao i za potrebe konkursa za korišćenje učeničkih i studentskih stipendija i kredita.

 

 

Pored overe ovih dokumenata, kod javnih beležnika besplatno se obavljaju i overe neophodne za upis u predškolske ustanove, kao i za upis u osnovnu školu.

 

Javnobeležnička komora Srbije poziva građane koji imaju potrebu za overom bilo kog dokumenta, posebno kada su u pitanju dokumenti čija je overa besplatna, da taj posao završe pre krajnjeg roka, kako ne bi plaćali posebnu naknadu za rad javnih beležnika van redovnog radnog vremena.

 

 

Prošle godine, u periodu od 1. juna do 6. jula javni beležnici u Srbiji uradili su 126.687 besplatnih overa, većinom dokumenata potrebnih za upis.

 

Overu potpisa i prepisa ili fotokopija u Srbiji od marta 2017. godine rade isključivo javni beležnici, osim u mestima gde javnih beležnika još nema. U ovom trenutku, nisu imenovani još javni beležnici za područja još četiri osnovna suda - Dimitrovgrad, Knjaževac, Majdanpek i Sjenica. U tim mestima, overu se i dalje može obaviti u sudovima.

 

(Kurir.rs)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...