NOVA BIOLOŠKA TERAPIJA STIGLA NA LISTU RFZO: Spas za obolele od psorijaze!
Foto: Profimedia

bolje lečenje

NOVA BIOLOŠKA TERAPIJA STIGLA NA LISTU RFZO: Spas za obolele od psorijaze!

Društvo -

Revolucionarna biološka terapija za lečenje psorijaze stigla je na pozitivnu listu lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Ovo je dobra vest za čak 140.000 obolelih od ove bolesti u Srbiji, od kojih između 10 i 20 odsto ima teži oblik psorijaze i kojima je upravo ova biološka terapija i namenjena.

Procenjuje se da oko 300 bolesnika u Srbiji više nema drugih terapijskih mogućnosti i da im je potrebno obezbediti biološke lekove za psorijazu. Vest da se ova terapija izdaje o trošku osiguranja, za udruženje obolelih od psorijaze Pacijenti protiv psorijaze 3P, znak je da su i naša zemlja i struka prepoznali težinu i ozbiljnost ovog oboljenja.

- Hvala RFZO i Ministarstvu zdravlja, jer ova odluka omogućava da pacijenti oboleli od psorijaze nakon 10 godina čekanja konačno dobiju odgovarajuću savremenu i efikasnu terapiju. Lekovi koji se koriste u sklopu biološke terapije dramatično menjaju tok bolesti, umanjuju patnje pacijenata i omogućavaju im da žive normalno i kvalitetno, što nije bio slučaj do sada. Biološka terapija se u svetu primenjuje više od 15 godina i veliki procenat obolelih odlično reaguje na nju jer se promene na koži sasvim povlače, a samim tim je i rizik od manifestovanja pridruženih bolesti manji - rekao je predsednik ovog udruženja Vladimir Kecić.

On podseća da psorijaza, kao teška autoimuna bolest, osim značajnih promena na koži, izaziva i čitav niz drugih kompleksnih zdravstvenih problema. Oboleli su često i stigmatizovani od okruženja koje doživljava psorijazu kao zaraznu bolest, što je apsolutno netačno.

(Kurir.rs/J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track