SRAMOTA: Vladike Đilasovog kuma ćute na Milovu otimačinu svetinja!
Foto: Beta, Dado Đilas, Aleksandar Jovanović Cile

SKANDAL

SRAMOTA: Vladike Đilasovog kuma ćute na Milovu otimačinu svetinja!

Društvo -

Teodosije je mogao da izađe u javnost sa ohrabrujućim rečima i da osudi zalaganja Đukanovića za autokefalnost crnogorske crkve. Isto važi i za Grigorija, koji je do juče bio u komšijskoj eparhiji, kaže izvor Kurira

Srpske vernike i sveštenstvo veoma je uzdrmao sramni predlog zakona kojim bi 650 svetinja SPC prešle u državno vlasništvo Crne Gore, ali tome se apsolutno nisu javno usprotivile vladike od kojih se to najviše očekivalo, jer su najbliže po eparhijama.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Najpre se to očekivalo od vladike Teodosija iz raško-prizrenske eparhije i vladike diseldorfsko-nemačke Grigorija, koji je doskoro bio na čelu zahumsko-hercegovačke eparhije! Ovo priča dobro upućeni izvor Kurira iz crkvenih krugova, koji je veoma razočaran poslednjim dešavanjima u Crnoj Gori. On podseća da su upravo ove vladike vrlo bliske sa Mlađanom Đorđevićem, kumom Dragana Đilasa, i da je on lobirao za njihov dobar položaj u SPC.

Episkopi nemi

- Teodosije i sam zna koliko je nezavidna situacija na Kosovu i da su i tamo pravoslavne svetinje ugrožene. Mogao je makar da izađe u javnost sa ohrabrujućim rečima i da osudi zalaganja Mila Đukanovića za autokefalnost nepriznate crnogorske crkve. Isto važi i za Grigorija, koji je do juče bio u komšijskoj eparhiji. Od njih se očekivalo da budu prvi koji će se tome odsečno i glasno suprotstaviti, ali su ostali nemi - kaže naš izvor.

Verski analitičar Željko Injac ocenjuje da je i mitropolit crnogorski Amfilohije imao isuviše blagu reakciju u odgovoru Đukanoviću.

- Kada kritikuje vladu u Beogradu, tada je vrlo odsečan, a sada je prema Milu bio vrlo blag. Ovim zakonom se otimačina opravdava i čini se da bude legalna, kakvi su to evropski standardi koji bi dozvolili da se otima imovina cele crkve - kaže Injac.

Mešanje politike

Verski analitičar Draško Đenović smatra da je ovo odmeravanje političkih snaga.

- Od toga neće biti ništa jer je ova otimačina nespojiva sa Evropom. Više se odnosi na to da Milo pred izbore sledeće godine pokušava da vidi kolika mu je snaga i veličina. Verovatno pokušava da disciplinuje Amfilohija što se više bavi politikom nego što ti trebalo - kaže Đenović.

Narodni poslanik SNS Vladimir Đukanović navodi da nekima od vladika odgovara ovakvo stanje i da je to jedan od razloga zbog čega ćute.

- Kad god su bili bitni trenuci za Srbe u Crnoj Gori, oni su umeli naprasno da se izgube. Kada je došlo do razlaza u DPS, jedan od njih je Milu Đukanoviću pružio otvorenu podršku protiv Momira Bulatovića. Baš taj se uvek izgubi kada je biti ili ne biti za Srbe u CG - kaže Đukanović.

foto: Dado Đilas
Aleksandar Vučić MOLIM VLASTI U CRNOJ GORI DA NE USVAJAJU OVAJ ZAKON

Predsednik Vučić najavio je da će Srbija preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja Predlog zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori jer on nije dobar za srpski narod. Njegovo usvajanje bi neminovno ugrozilo dobre odnose dve zemlje.

- Moja je molba, a ja ne mogu da to zahtevam kao predsednik druge države da takav zahtev ne usvoje. Jer srpska crkva vekovima postoji na tom tlu i ona je zaštita i utočište ne samo srpskom narodu već i mnogima koji se osećaju kao Crnogorci. Zato je to moja molba vlastima u Crnoj Gori. Ukoliko je ne usliše, to je njihovo pravo i mogućnost, i to ćemo razumeti i umeti da se u skladu sa tim ponašamo. Eventualno usvajanje tog zakona u znatnoj meri bi pokvarilo dobre odnose. Nakon ovoga reagovala je i vlada CG.

foto: Aleksandar Jovanović Cile
foto: Aleksandar Jovanović Cile
Milorad Dodik TO BI TRAJNO POREMETILO ODNOSE

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže za Kurir da bi usvajanje ovog zakona bio atak na SPC.

- Verujem da do toga neće doći, ali ako bi se to desilo, ta otimačina, to bi bio atak ne samo na SPC nego i na sve Srbe u Crnoj Gori. Predsednik Vučić je u pravu kada kaže da bi to trajno poremetilo odnose dve države. Crkva ne bi smela da bude predmet politike, a pogotovo ne politike koja želi da satre prisustvo SPC - kaže Dodik.

Kurir.rs/Ekipa Kurira Foto: Beta, Dado Đilas, Aleksandar Jovanović Cile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track