SAVETI ZA DECU I RODITELJE UOČI POLAGANJA MALE MATURE: Zaboravite puškice, ponesite vodu!
Foto: Shutterstock

Bez panike

SAVETI ZA DECU I RODITELJE UOČI POLAGANJA MALE MATURE: Zaboravite puškice, ponesite vodu!

Društvo -

Trema Stručnjaci kažu da je bitno da roditelji ne forsiraju decu previše, pored toga, važno je da učenici spavaju minimum osam sati

Mali maturanti će u ponedeljak, utorak i sredu biti na važnom ispitu, zato je bitno da roditelji pomognu deci da tremu, koja ih već ozbiljno drma, umanje, a ne da vrše dodatni pritisak na njih, jer u suprotnom trema i nervoza mogu dovesti do kiksa na prijemnom ispitu i lošijeg rezultata!

Završni ispit za osmake počinje 17. juna u devet sati testom iz srpskog jezika, test iz matematike zakazan je za utorak, a kombinovani test za sredu. Od rezultata postignutih na testovima, ali i uspeha iz škole zavisi da li će đaci moći da upišu željeni smer, zato je, kažu sagovornici Kurira, važno da roditelji ne forsiraju decu, već da im pomognu da savladaju tremu.

foto: Shutterstock

Školski psiholog Branka Tišma poručuje maturantima da se ne oslanjaju na prepisivanje, jer onog trenutka kad se odluče na to, zaboravljaju sve što su znali.

- Prirodno je da tremu imaju i deca i roditelji, ali ne treba dopustiti da nas ona preplavi. Roditelji često imaju veću tremu od učenika, pa time otežavaju i sebi i mališanima, ali važno je da sve ovo prođe bez pritisaka na dete, već im treba pomoći razgovorom - savetuje Tišma.

Ona dodaje da dva dana pred ispit učenje ne dolazi u obzir, već samo ponavljanje gradiva i prelistavanje.

- Poželjno je da maturanti imaju lagani doručak, da se naspavaju, minimum osam sati, da na polaganje dođu sat vremena ranije, ponesu sve što im je potrebno, kompletan pribor i flašicu vode. Bitno je da deca pažljivo slušaju uputstva dežurnog nastavnika, da najpre pročitaju ceo test i da prvo rešavaju ono u šta su sigurni. Nikako da ne odustaju i da iskoriste sve vreme, ali da ne zaborave da odgovore podebljaju hemijskom olovkom - ističe Tišma.

foto: Zorana Jevtić

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić savetuje decu i roditelje da dan pred polaganje, u nedelju, posete prirodu kako bi se opustili.

- Sigurno da će deca imati tremu, savet je da ostanu pribrani, nek izbroje do deset i razmišljaju pozitivno kako trema ne bi "pojela" malu maturu. Bitno je da roditelji ne vrše presiju na decu - kaže Antić za Kurir.

Mladen Šarčević Opušteno pri rešavanju testova

foto: Marina Lopičić

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže za Kurir da deca treba da ostanu pribrana. - Samo opušteno prići izradi testova. Mala trema je konstruktivna, a velika je nepotrebna panika - istakao je Šarčević.

Saveti: - naspavajte se dobro - ne zaboravite grafitnu olovku, hemijsku olovku, gumicu - dođite na ispit pola sata ranije - slušajte uputstva dežurnih nastavnika - pročitajte ceo test i prvo radite ono što sigurno znate - ako osetite veliku tremu, popijte malo vode - ne zaboravite da odgovore podebljate hemijskom olovkom

Pravila - dozvoljeno je poneti pribor - nije dozvoljeno uneti pernicu - možete poneti vodu i čokoladicu - zabranjeno je prepisivanje - odlazak u toalet moguć je samo uz pratnju nastavnika

- dva sata traje polaganje prijemnog ispita

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track