Najnovije vesti

BRNABIĆEVA PODRŽALA ŠARČEVIĆA: On nije odgovoran za probleme na maloj maturi, jedan od najboljih u vladi
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Printscreen RTS, Printscreen Facebook

ne prihvata ostavku ministra

BRNABIĆEVA PODRŽALA ŠARČEVIĆA: On nije odgovoran za probleme na maloj maturi, jedan od najboljih u vladi

Društvo

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vidi odgovornost ministra prosvete Mladena Šarčevića za to što je test iz matematike ''procureo'' u javnost i što je odloženo polaganje tog predmeta iz male mature, uz ocenu da je Šarčević jedan od najboljih ministara u vladi.

 

Brnabić je dodala da su upravo u obrazovanju najvidljiviji rezultati sprovedenih reformi.

 

Ona je rekla da nema šta da zameri Šarčeviću, već da mu zahvaljuje za sve što je uradio u obrazovanju, što je bio hrabar i što se borio.

 

''Ne prihvatam ostavku Šarčevića, drago mi je što je on ministar prosvete i ponosna sam što je ministar u mojoj vladi'', rekla je Brnabić novinarima u Parizu, gde boravi u zvaničnoj poseti, komentarišući slučaj sa krađom testa iz matematike i odlaganjem polaganja male mature.

 

Brnabić je kazala da joj nije drago zbog svega što se desilo sa polaganjem male mature i dodala da se to dešava i u drugim zemljama - u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i mnogim naprednijim zemljama EU.

 

Premijerka je naglasila da se postupilo najbolje što je moglo u datim okolnostima i da je problem odmah uočen tako da je plaganje testa iz matematike pomereno samo za dan.

 

Brnabić je istovremeno ukazala i na potrebu da se testovi za polaganje mature digitalizuju.

 

"Cela matura i testovi biće mnogo bezbedniji od sledeće školske godine i u tome ćemo biti jedna od naprednijih zemalja'', navela je premijerka i primetila da se ''provaljivanje'' testova i ranije dešavalo, ali da se u javnosti nije dizala tolika gužva oko toga kao ovog puta jer je, kako kaže, ranije bilo mnogo većih problema o kojima se govorilo.

 

foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Upitana ko po njenom mišljenju, snosi najveću odgovornost za krađu testova, Brnabić je rekla da nije boravila u Srbiji kada se sve dešavalo i da nema dovoljno informacija niti prava da svaljuje odgovornost na bilo koga.

Istakla je da sve relevantne institucije rade na tom slučaju i da će se sve rešiti u najkraćem mogućem roku.

 

''Znaće se imenom i prezimenom ko su odgovorni, a to će uz digitalizaciju i tehnološki napredak doprineti da sledeće godine sve bude drugačije i da se takve stvari više ne rade'', naglasila je Brnabić.

 

Na pitanje da li mali maturanti, roditelji i nastavnici sada mogu biti sigurni da neće biti problema u vezi sa konačnim ishodom male mature, premijerka je navela da to što je Ministarstvo prosvete odmah reagovalo dokazuje da testovi jesu i da će biti apsolutno sigurni.

 

 

''Politički gledano, verovatno je najlakše bilo da se zažmuri na jedno oko i pusti da to tako prođe. Međutim, odmah smo reagovali i obezbedili rezervne testove i sve sisteme kontrole'', navela je Brnabić.

 

Kako je rekla, lično je zainteresovana da sa polaganjem mature sve prođe kako treba, jer je i njen bratanac mali maturant.

 

''U kontaktu sam sa njim i celom porodicom da bih znala kako je prošao i kako je na njega delovalo odlaganje testa. Nije kraj sveta'', rekla je premijerka i podsetila na vreme kada je i sama polagala prijemni ispit za srednju školu.

 

''Pogledajte kakvo je bilo naše školovanje u prošlosti. Tri meseca pre kraja školske godine nije se znalo da li ćete imati maturu, kako će izgledati matura, da li ćete i iz čega imati prijemni. Danas je Srbija mnogo drugačija zemlja'', rekla je Brnabić.

 

Govoreći o rezultatima u obrazovanju tokom Šarčevićevog mandata, podsetila je da je posle 10 godina ''neuspelih i jalovih pokušaja'' programiranje uvedeno kao obavezan predmet u osnovne škole i u čemu je, istakla je Brnabić, Srbija prepoznata kao jedan od lidera u Evropi.

 

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

 

Programiranje nije uvedeno tako da decu učite šta su kompjuteri, flopi diskovi, kako se istorijski razvijala IT industrija, već učite skreč, pajton, a od 1.septembra ove godine pajd, to su najnapredniji programi.

 

Premijerka je navela da je uveden i sistem dualnog obrazovanja zahvaljujući čemu je, kaže, MTU danas u Srbiji .

 

Dodala je da je, od kada je Šarčević na čelu Ministarstva, u Srbiji prvi put formiran Fond za nauku, kao i da je dualno obrazovanje uvedeno u visoko školstvo, a preduzetništvo i finansijska pismenost u osnovne škole.

 

''Pet puta su povećana specijalizovana IT odeljenja u srednjim školama, za 20 odsto smo povećali kapacitet tehničkih fakulteta - njihov broj, prostorije, opremu'', navela je Brnabić.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...