CARINICI IMAJU STROGA PRAVILA:  Ako nosite hranu u torbi, mogu da vas vrate s granice
Foto: Profimedia

Počela letnja turistička sezona

CARINICI IMAJU STROGA PRAVILA: Ako nosite hranu u torbi, mogu da vas vrate s granice

Društvo -

Letnja turistička sezona počela je pre tri dana i naši građani su već sad na granicama, na putu ka svojim destinacijama, u ovom času najpopularnijim Turskoj i Egiptu. Naravno, svake godine mnogi od njih budu vraćeni s prelaza bez obzira na to što su se apsolutno spremili za prelazak u drugu državu, a razlog su - sitnice!

Kako nadležni upozoravaju godinama unazad, pre polaska na odmor neophodno je da se proveri da li ste spakovali svu neophodnu dokumentaciju i putne isprave. Čak ni to nije garancija, jer kako prenose turisti, bili su vraćeni zbog neplaćenih saobraćajnih kazni ili ukoliko se nisu odazvali pozivu suda.

Vodite računa o ovome

Osim toga, iz prošlogodišnjeg iskustva, naši turisti su doživljavali neprijatnost da ih s granice vrate nazad jer nisu imali potvrdu o produženju saobraćajne dozvole, saglasnost jednog od roditelja, ukoliko ne putuju zajedno, za putovanje dece u inostranstvo, zeleni karton, međunarodnu vozačku dozvolu, kao i polisu zdravstvenog osiguranja.

foto: Shutterstock

Još jedna stavka na koju morate obratiti pažnju jeste pasoš - neke zemlje imaju pravilo da vam ne dozvole ulazak ukoliko vam pasoš ističe za tri ili šest meseci, a uz to postoji mogućnost da vas carinici pitaju koliko novca nosite sa sobom, jer zakon nalaže minimalni dnevni trošak u iznosu od 30 do 50 evra.

Možete da budete sumnjivi

Ukoliko ste avanturista, pa često sami prelazite granicu, možete postati sumnjivi carinicima, ali i zbog nošenja hrane u torbama i više flaša alkohola nego što je dozvoljeno za određenu zemlju. Takođe, izbegavajte prelaženja granice isključivo na manjim prelazima.

foto: Profimedia

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić navodi za Kurir da je, osim priprema za put, neophodno voditi računa o smenama turista na granicama jer se tada očekuju velike gužve.

- Smene su svakog prvog, desetog, dvadesetog u mesecu, kao i svakog vikenda. Ove godine najveće je interesovanje turista za Tursku i Egipat. Ono je poraslo za 35 odsto u odnosu na raniji period. Zbog toga bismo mogli da očekujemo navalu na te destinacije sličnu onoj iz 2008. i 2009. godine - naveo je on.

Brojke 35 odsto veće interesovanje za Tursku i Egipat 3 puta mesečno smena turista

Činjenice Mogu vas vratiti sa granice ukoliko nemate: - potvrdu o produžavanju saobraćajne dozvole - saglasnost za putovanje dece u inostranstvo - zeleni karton - međunarodnu vozačku dozvolu - polisu zdravstvenog osiguranja kao i: - zbog neplaćenih kazni i neodazivanja sudu - ako vam pasoš ističe za tri ili šest meseci - dnevni džeparac vam je ispod propisanog - često prelazite granicu - putujete sami

Kurir.rs/Milica Vujović

Foto: Profimedia/Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track