VOZAČI U SRBIJI OD DANAS DOBIJAJU OBAVEŠTENJA PREKO RADIJA: O gužvama, nesrećama i zastojima u saobraćaju, a evo kako funkcioniše novi sistem
Foto: Dragana Udovičić

bez obzira koju stanicu slušate

VOZAČI U SRBIJI OD DANAS DOBIJAJU OBAVEŠTENJA PREKO RADIJA: O gužvama, nesrećama i zastojima u saobraćaju, a evo kako funkcioniše novi sistem

Društvo -

Novi sistem za obaveštavanje vozača putem radio programa u slučaju nezgoda i prepreka na putu u cilju bezbednog i nesmetanog odvijanja saobraćaja, počeo je danas da funkconiše.

Sistem predviđa informisanje javnosti o dešavanjima i preprekama na autoputevima i Ibarskoj magistrali putem programa Radio Beograda 202.

Predviđeno je da prilikom svakog većeg sudara, guste magle ili drugog problema na putu, Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava Radio televiziju Srbije (odnosno Radio Beograd 202), koji će prekinuti program kako bi učesnike u saobraćaju upozorili o novonastalim okolnostima.

Očekuje se da ovaj sistem dorinese smanjenje saobraćajnih zastoja i nesreća, odnosno da putovanje učini bezbednijim.

MUP i JP "Putevi Srbije" će prikupljati podatke i informacije sa terena i obavestiti javnost ukoliko se proceni da postoje nezgode i problemi koje mogu izazvati veće gužve i blokade saobraćaja.

Tu informaciju će potom proslediti Radio Beogradu 202 koji će je u najkraćem roku objaviti u svom radio programu, objašnjava Kuburović.

U automobilu, vozači će preko TA uređaja koji treba da aktiviraju god se nalaze moći da čuju tu informaciju bez obzira da li slušaju neku drugu radio stanicu ili muziku sa CD.

Kada informacija bude pročitana moći će da nastave da slušaju stanicu ili muziku koju su pre toga slušali.

Ovo je eksperimantalna faza i u početku će signal biti emitovan ka svim automobilima na autoputu ili Ibarskoj magistrali, koji u tom trenutku budu imali uključen TA uređaj.

Inače, dugme TA ima vecina radio-aparata koji su ugrađeni u automobile posle 2006. godine.

U MUP-u kažu da je ovo veliki doprinos bezbednosti saobraćaja, a da je za njega povod dao jedan od najvećih lancanih sudara na auto-putu u novembru prošle godine, kod Jagodine, kada je stradalo osam ljudi, a ispostavilo se da je do nezgode došlo zbog neobaveštenosti vozača o izuzetno gustoj magli.

Direktor policije Vladimir Rebić potpisao je prošle nedelje ugovor sa predstavnicima JP "Putevi Srbije", Regulatornog tela za elektronske medije, Javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze" i Radio-televizije Srbije o novom sistemu za obaveštavanje vozača.

Poručio je da sistem biti u funkciji od 1. jula i da će MUP uz pomoć "Puteva Srbije" brzo i efikasno informisati vozače o eventualnim nezgodama i drugim okolnostima, kao i o preusmeravanju saobraćaja, čime će se značajno povećati bezbednost saobraćaja na srpskim putevima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track