MIHAJLOVIĆEVA U NOVOM PAZARU: Uručila ključeve socijalnih stanova za devet porodica (FOTO)
Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Mileta Mirčetić

projekat sa evropskom unijom

MIHAJLOVIĆEVA U NOVOM PAZARU: Uručila ključeve socijalnih stanova za devet porodica (FOTO)

Društvo -

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uručila je danas ključeve socijalnih stanova za devet romskih porodica u naselju Blaževo u Novom Pazaru i navela da joj je posebno drago, kao ženi i majci, što će se u te kuće useliti 20 dece.

foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Mileta Mirčetić

Dodeli ključeva prisustvovali su i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Mihajlović je kazala da Vlada Srbije zajedno sa Evropskom unijom ulaže devet miliona evra za socijalne stanove u 11 opština u Srbiji, u kojima živi 250 dece romske nacionalnosti.

1 / 3 Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Mileta Mirčetić

"Na toj deci ostaje budućnost i ona su ta koja će nas uvek podsećati da smo jedan narod, da je Srbija država svih nas", rekla je ministarka dodajući da je na državi da stvori uslove da se romska deca školuju i potom dobiju zaposlenje i da se svi zajedno borimo protiv diskriminacije u društvu.

"Rešavamo infrastrukturu, omogućili smo da se upišu u matične knjige, da se obrazuju, smanjili smo smrtnost romske dece za 50 odsto. Posebnu pažnju treba da posvetimo Romkinjama, jer su one najugroženija kategorija", rekla je Mihajlović.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici rekao je da je integracija Roma u srcu svih aktivnosti EU i da je do sada za to u Srbiji uloženo 11,4 miliona evra, te da je planirano ulaganje još 20 miliona evra.

"Romi su najveća manjina u celoj Evropi, a najviše su marginalizovani. EU se trudi da doprinese naporima države u rešavanju pitanja integracije Roma u društvo, a to možemo ostvariti kroz stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zdravstvo i zaposlenje", kazao je Fabrici.

Dodao je da je ovaj projekat dokaz da se ne radi samo na politikama na papiru, već kroz konkretne aktivnosti.

Paunović je zahvalila Mihajlovićevoj rekavši da je Ministarstvo koje vodi snažni motor koji daje vetar u leđa u realizaciji ovakvih projekata.

Ona je uputila čestitke i gradu Novom Pazaru i navela da je primer lokalne samouprave koja ume da prepozna potrebe svojih sugrađana i izdvoji sredstva za takve projekte.

Biševac je izjavio da je u realizaciju projekta za devet romskih porodica uloženo skoro 600.000 evra, da je rešena i komunalna infrastruktura i asfaltirane ulice.

"Naš cilj je da poboljšamo kvalitet života svih naših sugrađana, pa tako i meštana naselja Blaževo", rekao je Biševac.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track