Najnovije vesti

U minusu smo 189 miliona evra

Presušile strane investicije

U minusu smo 189 miliona evra

Društvo
Ulagači od početka godine izneli više novca nego što su uneli u Srbiju. Razlog za to su izbori, kriza i loša birokratija

BEOGRAD - Bežanija!
Strani ulagači izneli su od početka godine iz Srbije više para nego što su uneli. Kada se uzmu u obzir priliv i odliv ulaganja, prošle godine smo bili u plusu 485 miliona evra, a sada smo u minusu od 189 miliona evra. Krivac za to su uglavnom izbori, a za građane to znači da se ne mogu nadati boljitku, jer neće biti novih radnih mesta.

S 1,8 milijardi evra prošle godine Srbija je bila rekorder u regionu, ali tome je, kako kaže Aleksandar Miloradović iz SIEPA, doprinela prodaja „Maksija“ „Delezu“.

On navodi da se SIEPA bavi samo prilivom i navodi da je do maja Srbija privukla nešto više od 400 miliona evra, što je pad od 20 do 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- U prvom kvartalu pad je bio 40 odsto, ali sada imamo uzlazni trend. Nezahvalno je da dajemo procene šta će biti do kraja godine, jer se produžio postizborni period, a strana ulaganja su uvek manja u izbornoj godini - objašnjava Miloradović.

I u PKS smatraju da su ulaganja umanjena zbog izbora, krize i poslovično neefikasne birokratije, ističući da je kapital kao zec - njemu su oči i uši velike, a svašta se priča poslednjih nedelja.

Bez investicija nema oporavka privrede, to je alfa i omega - kaže Vidosava Džagić, potpredsednik Privredne komore Srbije, i dodaje da ne očekuje neka bitna promena do kraja godine.

Ova godina je i za Milana Parivodića, konsultanta za strana ulaganja, bar do septembra ekonomski izgubljena. Političke prilike su bile neizvesne, dinar nije bio stabilan, i sve to nije pružilo ambijent za strana ulaganja.

- Nova vlada mora da ulagačima pošalje jasnu poruku da će biti bolje nego dosad. Investitori ne mogu da se probiju kroz tu amazonsku džunglu birokratije - upozorava Parivodić.

 

Miloradović: Srbija do maja privukla oko 400 miliona evra, što je pad od 25 odsto
Miloradović: Srbija do maja privukla oko 400 miliona evra, što je pad od 25 odsto


Direktne investicije po godinama

Godineiznos
2006.3,2
2007.1,4
2008.1,8
2009.1,3
2010.0,86
2011.1,8

ukupno10,36 *milijadi evra 
NAPOMENA: Podaci NBS

 

Direktne investicije

period2011.2012.
jan - maj485* 189**miliona evra

** NBS - podatak se dobije kada se od novca investitora koji dolazi u Srbiju oduzme novac koji odlazi iz Srbije

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...