Najnovije vesti

ZA SADA NEMA OBOLELIH OD GROZNICE ZAPADNOG NILA: U ovim gradovima vrebaju opasni komarci, važno bolest otkriti na vreme! Evo kako da se zaštitite od tih krvopija
Foto: Shutterstock, Profimedia

podaci instituta za javno zdravlje batut

ZA SADA NEMA OBOLELIH OD GROZNICE ZAPADNOG NILA: U ovim gradovima vrebaju opasni komarci, važno bolest otkriti na vreme! Evo kako da se zaštitite od tih krvopija

Društvo

U Srbiji nema obolelih od groznice Zapadnog Nila, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Obolelih nema ni u zemljama EU, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana kod ljudi krajem jula 2012. godine i od tada se sprovodi intenzivan sezonski nadzor nad groznicom Zapadnog Nila.

"Osnovni cilj sprovođenja nadzora je rano otkrivanje slučajeva obolevanja i njihova geografska distribucija, otkrivanje faktora rizika za zaražavanje i određivanje populacije pod visokim rizikom", navodi se u saopštenju.

Sezonski nadzor u humanoj populaciji počeo je 1. juna i trajaće do prve polovine novembra.

Iz "Batuta" podsećaju na primenu mera lične zaštite od uboda komaraca, a to su upotreba repelenata, zatim da se nosi odeća dugih rukava i nogavica, izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca - u sumrak i u zoru.

Zatim upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i vratima, izbegavanje područja s velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

Prema podacima Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani su u osam gradova u Srbiji - Beogradu, Šapcu, Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Velikom Gradištu, Somboru i Sremskoj Mitrovici.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...