NAJVIŠE PRIZNANJE TESLA GLOBAL FORUMA: Bela golubica za predsednika Saveza novinara Rusije Vladimira Solovjeva (FOTO)
Foto: Arhiva Tesla Global Forum

uručio mu je Episkop Vasilije

NAJVIŠE PRIZNANJE TESLA GLOBAL FORUMA: Bela golubica za predsednika Saveza novinara Rusije Vladimira Solovjeva (FOTO)

Društvo -

Predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjev, u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, dobio je Belu golubicu, najviše priznanje Tesla Global Foruma.

Pored Solovjeva, desetog jula u Matici Srpskoj Bela golubica biće uručena i drugom čoveku pariskog Figaroa, Žanu Krištofu Buisonu.

Solovjev i Buison dobijaju Belu golubicu zbog izuzetnog ličnog doprinosa na promovisanju istinitog izveštavanja u najuticajnijim stranim medijima o Srbiji, a naročito o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Primajući Belu golubicu, Solovjev, koji je i savetnik Vladimira Putina za civilni sektor, rekao je da se „Trenutno u svetu vodi informativni rat koji je pre svega uperen protiv Rusije, kao što je devedesetih godina prošlog veka vođen protiv Srbije“. Ističući važnost istinitog izveštavanja, Solovjev je naglasio da se i u novinarstvu moramo voditi Teslinim humanizmom.

foto: Arhiva Tesla Global Forum

Belu golubicu uručio mu je Episkop Vasilije, naglašavajući „da je važno da novinari pred Bogom i ljudima saopštavaju istinu, a ne samo da beleže i fabrikuju nesreće pojedinaca kako bi što bolje prodali informaciju“.

Solovljev je studirao u Beogradu i bio izveštač „Sputnjika“, a danas predvodi savez od sedamdeset hiljada novinara, među kojima ima i kosmonauta, akademika i vladika. On je, u Patrijaršijskom dvoru u razgovoru sa predsednikom Društva novinara Vojvodine, Petrom Kočićem, najavio da će dva novinarska udruženja potpisati ugovor o saradnji i prijateljstvu.

Na sedmom Forumu, jedna od centralnih tema je novinarstvo, a među najznačajnijim Teslinim pronalascima je Radio za koji je nobelovu nagradu dobio Markoni, ali je američki federalni sud, posle dugotrajnog procesa i šest meseci posle Tesline smrti utvrdio da je Markoni plagijator, čime je istina pobedila laž. "Sremski Karlovci imaju važno mesto u istoriji srpsko-ruskih odnosa, ne samo zbog sestrinskih veza dve crkve. Nakon egzodusa ruske intelektualne elite posle oktobarske revolucije 1917. godine, u Karlovcima je svoje prvo utočište našao sinod Ruske pravoslavne crkve i komanda Bele garde. Zato smo i odabrali ovo mesto za svečanost", rekao je direktor i osnivač Tesla Global Foruma, Goran Marić.

Prethodnih dana u manastiru Šišatovac, čijom vodom se mladi Tesla izlečio od kolere, Bele golubice su uručene književniku Vladimiru Kecmanoviću i Podgoričkom novinaru Gojku Raičeviću.

Tesla Global Forum počeo je omladinskim kampom na Andrevlju, a završava se 14. jula Tesla relijem električnih automobila.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track