ODLIKOVANJE IZ RUKE PATRIJARHA IRINEJA: Direktorki Ruskog doma Orden carice Milice
Foto: Marina Lopičić

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej

ODLIKOVANJE IZ RUKE PATRIJARHA IRINEJA: Direktorki Ruskog doma Orden carice Milice

Društvo -

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uručio je orden Svete carice Milice direktorki Ruskog doma Nadeždi Kuščenkovoj za jačanje kulturnih i duhovnih veza srpskog i ruskog naroda.

Patrijarh Irinej je sinoć na svečanosti u Ruskom centru za nauku i kulturu "Ruski dom" rekao da je Kuščenkova nagrađena visokim crkvenim odlikovanjem za nesebična dela ljubavi prema SPC i jačanje vekovnih veza dva naroda.

"Odnosi srpskog i ruskog naroda nisu samo prijateljski, već i bratski, a postavio ih još Sveti Sava kada je odabrao ruski manastir da započne monaštvo", rekao je patrijarh.

Istakao je da su ruska država i crkva pomagali Srbiji kad god su mogli i da joj nikada nisu odmagali, za razliku od nekih drugih naroda koje smo, kako je naveo, smatrali prijateljima.

"Srpski i ruski narod su duhovno, kulturno i istorijski vezani što se potvrđuje i danas kada nam Rusija pomaže u prilikama oko Kosova i Metohije, a nadamo se da će nam pomoći da ga sačuvamo", rekao je patrijarh i podsetio da nam ruska država i crkva pomažu da se završi Hram Svetog Save na Vračaru.

Direktorka Ruskog doma Nadežda Kuščenkova zahvalila je patrijarhu Irineju na odlikovanju kojim je Sinod SPC, kako je rekla, visoko ocenio njen rad u produbljivanju duhovnih veza dva naroda i poručila da će nastaviti da neguje te vrednosti.

Na proslavi u Ruskom domu patrijarh Irinej je, povodom ruskog crkvenog praznika Svetog Petra i Fevronije - Dana porodice, ljubavi i vernosti, uručio medalje za 32 bračna para koji su u braku više od 25 godina.

Svečanosti su prisustvovali i starešina Hrama Svetog Save, vladika Stefan, i starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, Vitalij Tarasjev, kojima su uručene diplome za aktivan rad na razvoju međunarodnih humanitarnih i društvenih odnosa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track