KONZULKA SRBIJE DIREKTNO IZ SOLUNA: 6 Srba lakše povređenih u Nea Mudanji već su pušteni iz bolnice, državljanka Srbije zbrinuta u Solunu nije povređena u nevremenu! MEĐU POGINULIMA NEMA NAŠIH
Foto: AP, Generalni konzulat Srbije u Solunu

dobre vesti o našim državljanima u grčkoj

KONZULKA SRBIJE DIREKTNO IZ SOLUNA: 6 Srba lakše povređenih u Nea Mudanji već su pušteni iz bolnice, državljanka Srbije zbrinuta u Solunu nije povređena u nevremenu! MEĐU POGINULIMA NEMA NAŠIH

Društvo -

Putevi ka poluostrvu Halkidiki, odnosno Kasandri i Sitoniji otvoreni su za saobraćaj, a na prvom prstu Kasandri struja je trenutno u prekidu, kao i telefonske i internet veze. Normalizacija se očekuje do kraja današnjeg dana

SOLUN - Ambasada Srbije jutros je potvrdila da među poginulima u nezapamćenom nevremenu u Grčkoj nema državljana Srbije.

U međuvremenu se ponovo oglasila i generalni konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić. Ona je potvrdila da je konzulatu iz bolnice u Nea Mudanji na Halkidikiju potvrđeno da je 6 srpskih državljana lakše povređenih u nevremenu danas pušteno iz bolnice.

1 / 24 Foto: EPA

"Pušteni su svi, imali su lakše povrede, ogrebotine, niko nije zadržan", kazala je Glišićeva. Ona je dodala da srpska državljanka, koja je iz Stavrosa u nesvesnom stanju prevezena u bolnicu u Solunu, nije povređena u sinoćnjem nevremenu i njeno hospitalizovanje nije imalo veze s tim.

U vezi s informacijom grčkih medija da je u nevremenu koje je pogodilo Halkidiki povređena i 13-godišnja devojčica iz Srbije, koja je primljena u solunsku bolnicu "Genimatas", Glišićeva je rekla da konzulat o tome nije obavešten i verovatno i neće, ako se roditelji već nalaze pored maloletnog lica o kojem bolnica ne objavljuje podatke.

Ona je navela da još niko od srpskih turista nije kontaktirao konzulat. "To što se niko nije javljao ne znači ništa, pošto znamo da su internet i telefonske veze u prekidu", rekla je Glišićeva.

Ona je navela da je konzulat od Službe civilne zaštite Halkidikija, koji su se od svih službi jedini javili na pozive, dobio najnovije informacije.

Nevreme na Halkidikiju nije nanelo štetu Svetoj Gori

Snažno nevreme koje je sinoć pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki nije napravilo veću štetu na Atosu, niti je nanelo probleme monaškoj zajednici na Svetoj Gori. Arhteološki lokaliteti i spomenici kulture nisu oštećeni, saopštilo je ministarstvo kulture Grčke danas, prenosi ANA. Prema prvim procenama, starogrčko nalazište Olintos nije oštećeno, a u okolini je oboreno nekoliko stabala. Nikakvi problemi nisu zabeleženi u monaškoj zajednici na Svetoj gori gde se nalazi 20 pravoslavnih manastira.

"Sada su svi putevi k ovom poluostrvu, odnosno Kasandri i Sitoniji otvoreni za saobraćaj, na 'prvom prstu' Kasandri struja je trenutno u prekidu, kao i telefonske i internet veze, a normalizacija se očekuje do kraja današnjeg dana. Postoji zabrana kretanja motornih vozila samo u brdskim predelima", kazala je Glišićeva i dodala da će ove informacije biti postavljene i na sajt konzulata.

Glišićeva je ranije rekla da je na Halkidikiju uvedeno vanredno stanje koje će trajati do večeras, za kada se najavljuje novi talas nevremena blažeg intenziteta u tom delu Grčke.

1 / 6 Foto: AP

Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić izjavila je da je konzulat informaciju o povređenoj srpskoj državljanki dobio iz bolnice u Solunu. "Mislimo da je u pitanju turistkinja koja je letovala u Stavrosu, pokušaćemo da saznamo odakle je primljena u bolnicu i preko koje agencije je letovala", kazala je Glišićeva.

foto: Generalni konzulat Srbije u Solunu

Kad je reč o Nea Mudanji, konzulka je jutros rekla: "Znamo da je tamo bio najveći udar nevremena, na potezu Nea Mudanja-Nea Kalikratija-Nea Plogita- Nea Plaja.

I Kasandra, takozvani 'prvi prst' na Halkidikiju je pogođen, odnosno mesto Nea Potidea, pogođen je i 'drugi prst' Sitonija - Neos Marmaras i Nikiti, gde je nevreme bilo manjeg intenziteta, ali je ipak bio zatvoren put koji je u međuvremenu ponovo otvoren za saobraćaj", navela je Glišićeva.

Ona je navela da je nevreme manjih razmera pogodilo i Solun, gde su u prekidu bile internet veze, ali da je sada u tom gradu sunčano.

Sinoć bilo upozorenje na opasne vremenske prilike

Portparol grčke vlade Stelios Petras izjavio je danas da je Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke izdao je sinoć na četiri jezika upozorenje na opasne vremenske prilike.

On je to rekao na brifingu povodom snažnog nevremena koje je pogodilo Halkidiki u kom je poginulo šest osoba, a više od 100 povređeno. Premijer Kirijakos Micotakis odmah je obavešten o katastrofi na poluostrvu Halkidikiju i naložio je da grupa relevantnih ministara lično ode u tu oblast, rekao je Petras.

Prema njegovim rečima, Micotakisa je o žrtvama direktno izvestio ministar zdravlja, prenosi ANA. On je rekao da će tri najugroženije opštine na Halkidikiju dobiti pomoć za popravku infrastrukture.

Naveo je da evropski broj za hitne pozive 112 trenutno ne radi i da će se održati sastanak sa mobilnim operaterima kako bi se testirale veze. Rekao je i da su strane ambasade obaveštene o žrtvama koje su njihovi državljani.

"Grčki vatrogasci, vojska i služba civilne zaštite su na terenu, u Nea Mudanji je novi ministar civilne zaštite Mihalis Hrisohoidis", navela je Glišićeva.

Konzul Srbije rekla je takođe da se za večeras najavljuje novi talas nevremena blažeg intenziteta u tom delu Grčke. "Grčki vatrogasci, vojska i služba civilne zaštite su na terenu, u Nea Mudanji je novi ministar civilne zaštite Mihalis Hrisohoidis", navela je Glišićeva.

U snažnom nevremenu na Halkidikiju najmanje 7 osoba, među kojima dvoje dece, poginulo je a više od 100 povređeno. Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije, muškarac i dečak iz Rusije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track