PO NALOGU DAČIĆA! SRPSKA KONZULKA OBIŠLA NAŠE NA HALKIDIKIJU: Povređena devojčica iz Srbije dobro, struje i vode ima, a evo kako doći do potvrde o šteti na automobilu
Foto: AP, Generalni konzulat Srbije u Solunu

situacija se normalizovala

PO NALOGU DAČIĆA! SRPSKA KONZULKA OBIŠLA NAŠE NA HALKIDIKIJU: Povređena devojčica iz Srbije dobro, struje i vode ima, a evo kako doći do potvrde o šteti na automobilu

Društvo -

BEOGRAD - U delovima grčkog poluostrva Halkidija, koje je 10. jula pogodilo veliko nevreme, situacija je stabilizovana, zdravstveno stanje povređene srpske devojčice je stabilno, a građani kojima su oštećeni automobili treba da kontaktiraju svoje osiguravajuće kuće i pribave od vatrogasne službe potvrde o šteti, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Navodi se da je konzul-žeran Srbije u Solunu Dragana Glišić, po nalogu prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, obišla u subotu delove Halkidikija koje je pogodilo nevreme.

U Neos Marmarasu, koje je u tom delu Grčke najviše pogođeno nevremenom, konzulu su predstavnici domaćih agencija preneli da se situacija stabilizovala i da su obezbeđeni struja i voda. Sreća je da niko nije stradao, budući da je taj deo Grčke pogodio vetar uraganske jačine.

U Nea Mudanji konzul Srbije obišla je zdravstvenu ustanovu uverivši se da nema zadržanih srpskih državljana. Konzul Glišić sastala se sa šefom civilne zaštite zaduženim za poluostrvo Kasandra H. Seritisom koji je potvrdio da je situacija stabilna, i da struju i vodu ima 95 odsto poluostrva.

Istakao je da se ne očekuje u narednim danima nevreme takve jačine, a da će vanredna situacija uvedena 10. jula trajati između 15 i 20 dana, ali ne zbog opasnosti po ljudske živote, već zbog odštetnih zahteva za imovinu, vozila, puteva i oštećene infrastrukture. Najviše građana žalilo se na oštećena kola.

Prvi korak jeste da građani kontaktiraju svoju osiguravajuću kuću koja treba da pošalje veštaka da proceni štetu na vozilu. Drugi korak je pribavljanje potvrde o šteti, koja se može dobiti u vatrogasnoj službi između Kasandre i Afitosa (Kasandria, 63077 Halkidiki, tel; 0030 237 40 22 19), navodi se u saopštenju.

Konzul Dragana Glišić razgovarala je i sa direktorom zdravstvene ustanove u kojoj je smeštena povređena devojčica, državljanka Srbije, od koga je dobila uverenje da je njeno zdravstveno stanje stabilno, kaže se u saopštenju MSP.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track