OVE NEDELJE BIĆE NESTABILNO U CELOM REGIONU: U Grčkoj i Crnoj Gori kiša, suvo samo u Hrvatskoj
Foto: Profimedia

Prognoza

OVE NEDELJE BIĆE NESTABILNO U CELOM REGIONU: U Grčkoj i Crnoj Gori kiša, suvo samo u Hrvatskoj

Društvo -


Meteorolozi upozoravaju turiste koji danas kreću na more da ih očekuje promenljivo vreme, ali da nema mesta panici jer se ne prognoziraju jake oluje.

Loše vreme u čitavom regionu potrajaće još nedelju dana, a ujedno to je i najvažnije pitanje svih građana koji danas ili u narednim danima kreću put letovališta u Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku i Italiju. Samo u Hrvatskoj neće biti kiše, dok će u svim ostalim krajevima ona pokvariti poneki dan odmora.

Dakle, prema prognozama meteorologa, nema izgleda da nam se odmah vrati leto, nebo bez oblaka i visoka temperatura. Iako se vreme stabilizuje nakon razornih oluja u Grčkoj, ka tamošnjim obalama već juri novo nevreme, u utorak, koje, na sreću, neće biti razorno kao prethodno.

Pez panike u Grčkoj

Đorđe Đurić, meteorolog "Veder tu ambrela", kaže da se turisti dobro informišu o vremenskim uslovima koji su prognozirani za predele u koje putuju i da nema mesta panici.

- Danas će se formirati ciklon iznad Tirenskog mora. On će severnim predelima Italije doneti velike pljuskove, grad i jak olujni vetar. U nastavku dana će se ovakvo vreme spustiti na jug Italije, a tokom sutrašnjeg dana nastaviti put na istok prema Grčkoj. Zahvatiće područja Severne Makedonije, Albanije i delove Bugarske - kaže za Kurir Đurić.

foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, nevreme će zahvatiti veći deo Grčke, najkritičnije će biti na severu i severozapadu, kao i na planinama. Tokom srede će se stabilizovati situacija, ali će biti pljuskova sa grmljavinom na primorju i u planinskim krajevima. Posle sledi stabilizacija - dodaje Đurić.

Oblaci u Crnoj Gori

Kako on dodaje, padavine će stići i u Crnu Goru, gde će se vreme pokvariti. Naši turisti tamo mogu da očekuju kišu i grmljavinu, ali će situacija biti bolja nego u Grčkoj.

- Na Hrvatsku ciklon neće uticati, tako da će ona biti pošteđena ovih naleta. Narednih dana će biti uglavnom suvo, sunčano i stabilno. U utorak su mogući manji lokalni pljuskovi u Dalmaciji i u brdsko-planinskim delovima - naglašava Đurić.

Grčka Stanje je stabilno Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić sastala se sa šefom civilne zaštite zaduženim za poluostrvo Kasandra H. Seritisom, koji je potvrdio da je situacija stabilna i da struju i vodu ima 95 odsto poluostrva. On naglašava da se ne očekuje u narednim danima nevreme takve jačine, a da će vanredna situacija uvedena 10. jula trajati između 15 i 20 dana, ali ne zbog opasnosti po ljudske živote, već zbog odštetnih zahteva za imovinu, vozila, puteva i oštećene infrastrukture.

Kurir.rs/ Nevena Tomašević

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track