MIHAJLOVIĆEVA SA PREDSTAVNICIMA SVIH OKRUGA U SRBIJI: Ove godine počinjemo da radimo nekoliko auto-puteva, od septembra krećemo u obilazak pojedinih okruga
Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade

ministarka na terenu

MIHAJLOVIĆEVA SA PREDSTAVNICIMA SVIH OKRUGA U SRBIJI: Ove godine počinjemo da radimo nekoliko auto-puteva, od septembra krećemo u obilazak pojedinih okruga

Društvo -

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sastala se danas sa predstavnicima svih okruga iz Srbije, a nakon sastanka poručila je da se projekti u Srbiji efikasnije izvode u saradnji sa načelnicima okruga.

Mihajlovićeva je najavila da će resorno ministarstvo od septembra u punom sastavu na svakih 15 dana provoditi po dva tri dana u okruzima gde će predstavljati projekte i obilaziti deonice gde god da prolaze koridori.

Ministarka je nakon sastanka sa načelnicima okruga navela da su svi postignuti rezultati - putevi, pruge, novi aerodromi, upravo efikasnije urađeni zbog zalaganja načelnika okruga.

Kako je rekla, današnji sastanak je poslužio i da se razgovara o novom investicionom ciklusu koji vlada Srbije poreće, a koji je vredan 10-15 milijardi evra, jer je jednim delom vezan za transportnu infrastrukturu.

foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade

"Ove godine počinjemo da radimo nekoliko auto-puteva. Ove i sledeće godine počinjemo rekonstrukciju ne samo regionalnih pruga već i brze pruge između Novog Sada i granice sa Mađarskom", rekla je Mihajlovićeva.

Od septembra, kaže, ministarstvo će provoditi po dva, tri dana u okruzima.

"Predstavljaćemo Moravski koridor, novi auto-put Sremska Rača-Kuzmin, autoput i brzu saobraćajnicu Ruma Šabac i Šabac-Loznica. Ići ćemo Preljina-Požega iako je već počeo da se radi, Niš-Pločnik i to ćemo sve raditi zajedno sa načelnicima okruga", rekla je ministarka.

Načelnica Niškog okruga Dragan Sotirovski navela je da je sve što je pre tri meseca dogovoreno u Grdelici, na dobrom putu da se ubrzo završi te da nju posebno raduje što je pre dva dana na Niški aerodrom sleteo prvi avion Er Srbije.

Kako kaže, s obzirom na to da je država pomogla da se 12 novih linija uspostavi sa pojedinim evropskim zemljama, očekuje da će to biti prvi korak ka tome da pojedini zainteresovani investitori dođu na jug i istok Srbije ali i da turisti u što većem broju posete našu zemlju.

"Jedna od važnih tema današnjeg sastanka je bila rekonstrukcija pruga i pružnih prelaza", kazala je Sotirovski i podsetila da je u februaru počela rekonstrukcija pruge koja od Niša vodi ka istoku i dalje ka zapadu.

Ističe da će Nišu to itekako značiti jer je ta pruga osim za putnički predviđena i za teretni saobraćaj.

Dodala je da je danas posebno istakla na sastanku 44 porodice koje već 20 godina imaju nerešeno stambeno pitanje a dobili su stanove nakon što su im kuće srušene za vreme NATO bombradovanja.

foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade

Obavestila je, kaže, ministarku da je eksproprijacija zemljišta u blizini Merošine aktuelna i da se posao oko sređivanja zemljišta za budući auto-put od NIša do Merdara i Prištine odvija dobro.

Načelnik Podunavskog okruga Nebojša Pavlović istakao je da je zatečen time što neke stvari mogu da se urade za samo tri meseca i da rezultati budu - impozantni.

"Na teritoriji Podunavskog okruga imali smo u jednom trenutku pet otvorenih gradilišta od kojih su tri završena, a najznačajnija investicija za nas je put Smederevska palankla Velika Plana u dužini od 13, 5 kilometara", rekao je Pavlović.

foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade

Načelnik Zapadnobačkog okruga Dušan Majan kazao je da je za taj okrug nabitniji putni pravac Sombor Kikinda dodajući da je taj projekat konačno ušao u projektnu fazu i da očekuje da će se u mkratkom roku realizovati.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track