GREŠKE ZBOG KOJIH ĆE VAS POSLODAVAC ODBITI: Ne stavljajte slike s plaže u CV!
Foto: Profimedia

Važno

GREŠKE ZBOG KOJIH ĆE VAS POSLODAVAC ODBITI: Ne stavljajte slike s plaže u CV!

Društvo -

Nezaposleni često čitaju savete na internetu, koje zatim pokušavaju da primene, zbog čega se ne koncentrišu na suštinu razgovora.

Mnogi nezaposleni sada jure s jednog razgovora za posao na drugi u nadi da će početi da rade u septembru.

Kako prenose stručnjaci za Kurir, oni često čitaju savete ne internetu i prave greške kojih nisu ni svesni, a koje ih koštaju potencijalnog radnog mesta.

Popiju rakijicu

Neki kandidati postavljaju slike sa svadbe na CV ili popiju čašicu rakije zbog treme. Zbog svega toga, stručnjaci objašnjavaju šta odbija poslodavce.

- Kandidati često u CV stavljaju neprimerene fotografije. Najčešće su to sa svadbi, rođendana ili plaže. Mejl adresa mora biti primerena, nikako ona koju imaju još iz osnovne škole. Takođe, čašica rakije da bi se umanjila trema ne dolazi u obzir! Primetićemo je sigurno. Kasniti na intervju je apsolutno nedopustivo, kao i doći potpuno nepripremljen na razgovor takođe. Garderoba u kojoj dođete mora da bude u skladu s kulturom kompanije, čista, ispeglana i uredna. Važno je da nam ostavite ažurirane kontakt podatke, često ljudi ostave broj na koji se niko ne javlja - kaže za Kurir Marijana Lazić, psiholog, savetnik za planiranje karijere.

Ona naglašava da su gramatičke greške nedopustive i da su jedan od glavnih faktora odbijanja.

Kakav bi trebalo da bude CV?

- čitak i pregledan, jasan i kratak - ne duže od dve stranice - da ima jasnu strukturu Sadržaj CV: - lični podaci - radno iskustvo - obrazovanje - obuke/kursevi/seminari - rad na računaru - strani jezici - hobiji

Uroš Mitić, psiholog, konsultant za ljudske resurse, trener i kouč, objašnjava da je najveća greška to što kandidati pročitaju mnogo saveta na internetu o tome kako se ponašati i šta pričati tokom razgovora za posao.

- Tada svu svoju pažnju oni usmere na stav tela, ruku i nogu i potpuno zaborave na verbalni deo komunikacije. Dok je nama najbitnije kod kandidata da prepoznamo one vrednosti, znanja i veštine koje je kompanija izdvojila kao potrebne, kako bi on dobro radio posao i kako bi se najbolje uklopio u tim - kaže Mitić.

Trema je prirodna

On objašnjava da je trema prirodna i potpuno očekivana.

- Što se načina za prevazilaženje treme tiče, ja se najčešće posvetim promeni fokusa. Osećaj koji imate u tom trenutku govori da vam je stalo do rezultata, a to govori da ćete dosta svoje energije i vremena posvetiti tome da to uradite najbolje što možete. Dakle, ako ćete već uložiti dosta energije u sam razgovor za posao, onda je ta trema vrlo pozitivna stvar po vas u tom trenutku. Kada počnemo da je posmatramo kao saveznika, a ne kao neprijatelja, mnogo ćemo bolje funkcionisati s njom - naglašava Mitić.

Da bi se trema izbegla, poželjno je da kandidati više puta pročitaju svoj CV i provežbaju svoje izlaganje, tako će biti u mogućnosti da komunikaciju prilagode sagovorniku, što je od ključnog značaja za uspešan ishod intervjua, objašnjava Lazićeva.

Bitno Prvi utisak je vrlo važan - Prvi utisak o kandidatima se stiče na osnovu toga kako hodaju hodnicima kompanije, kako se obraćaju zaposlenima koje sretnu, kako izgledaju dok čekaju na rad da budu intervjuisani i slično. Takođe je veoma važno slušati postavljena pitanja tokom intervjua. Često mi se dešava da, naročito mladi kandidati, ne čuju drugu polovinu pitanja jer su, dok sam postavljao pitanje, već mislili o odgovorima. Na kraju mog pitanja oni često pretpostave šta sam zapravo pitao i daju odgovor na tu svoju pretpostavku koja je najčešće daleko od onoga što je bilo postavljeno pitanje - kaže Mitić.

Kako se najbolje predstaviti na razgovoru za posao - Ono što mi kao regruteri najviše cenimo tokom razgovora za posao jesu iskrenost i otvorenost. Kandidati umeju da, iz potrebe za ostavljanjem što boljeg utiska, neke delove istine promene ili izostave, to se najčešće primeti i ostavlja loš utisak. Potpuno je prihvatljivo reći da neku kompetencu nemate ili da u dosadašnjoj praksi niste imali priliku da iskusite određene situacije. Kada sebe predstavite kao iskrenu i otvorenu osobu spremnu na učenje, usavršavanje i dalji razvoj, možete smatrati da ste uradili sve što je do vas na tom intervjuu - kaže Uroš Mitić.

Koraci pri selekciji - Pregled pristiglih biografija - Intervju s kandidatima koji su u užem izboru - Testiranje kandidata: * psihološki testovi (testovi ličnosti, testovi osobina, testovi sposobnosti, testovi motivacije...) * testovi znanja * manuelni/praktični testovi (uglavnom za radna mesta u proizvodnji)

Kurir.rs/ Nevena Tomašević

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track