Najnovije vesti

VOZAČI, PAŽNJA! KRENULI STE NA LETOVANJE, A NEMATE SVA DOKUMENTA: Evo da li vam treba međunarodna vozačka dozvola i u koje zemlje NE MOŽETE DA UĐETE
Foto: Profimedia, Kurir

Dilema

VOZAČI, PAŽNJA! KRENULI STE NA LETOVANJE, A NEMATE SVA DOKUMENTA: Evo da li vam treba međunarodna vozačka dozvola i u koje zemlje NE MOŽETE DA UĐETE

Društvo

Oprez Potrebna je u 33 države sveta, ali nije obavezna u GRČKOJ, BUGARSKOJ, S. MAKEDONIJI, BIH, HRVATSKOJ, CRNOJ GORI, gde naši građani najčešće idu na letovanje

Iako se već nekoliko godina u Srbiji izdaju elektronske vozačke dozvole, naši vozači i dalje moraju da poseduju Međunarodnu vozačku dozvolu prilikom boravka u pojedinim stranim zemljama.


Ova dozvola nije potrebna, recimo, u Grčkoj, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, gde naši građani najčešće idu na letovanje ili prolaze kroz te zemlje. Međutim, vozači pre polaska na put obavezno treba da se informišu jer je u 33 države na svetu i dalje potrebna ova dozvola.

 

foto: Kurir

Stručnjaci za saobraćaj objašnjavaju zašto je potreban ovaj dokument, kog se vozači sete u poslednjem trenutku pred putovanje.

 

Ozbiljne posledice

 

- Međunarodna vozačka dozvola (MVD) jeste isprava koja potvrđuje da ste osposobljeni da upravljate određenom kategorijom vozila. Zakonom je javno ovlašćenje za izdavanje povereno AMSS - kažu naši sagovornici i dodaju:
- Izdaje na osnovu međunarođne Bečke konvencije o saobraćaju na putevima. Njen primarni cilj je bio da se uvede jednoobrazan dokument koji će u inostranstvu svedočiti o posedovanju nacionalne vozačke dozvole i koji će se koristiti kada vozač upravlja vozilom van granica svoje zemlje. Međutim, potpisivanjem brojnih bilateralnih sporazuma o priznavanju važenja vozačkih dozvola, s vremenom se smanjivao broj zemalja u kojima morate imati MVD.
Naši sagovornici upozoravaju da se pre puta treba obavezno informisati na sajtu AMSS:
- Mnogi vozači kažu da im u inostranstvu nikad nisu tražili Međunarodnu vozačku dozvolu. Međutim, to ne znači i da im policija neće tražiti ukoliko je u toj zemlji obavezna. Posledice mogu biti ozbiljne, od vraćanja s graničnog prelaza do neisplate štete u slučaju udesa za koji niste krivi ili kazne, koja može biti vrlo visoka jer se u ovom slučaju tretira kao da uopšte nemate vozačku.

 

foto: Printscreen

Šta je sve potrebno

 

Dokument se vadi u AMSS, važi tri godine i potrebno je da izdvojite 2.810 dinara. Izrada je na licu mesta, a ono što je potrebno jeste važeća lična karta na uvid, važeća nacionalna vozačka dozvola, kao i foto-kopija dozvole. Potrebne su vam i dve fotografije formata 35 x 45 mm, kao i dokaz o uplati naknade. Na sajtu AMSS napomenuto je i da se MDV i nacionalna vozačka dozvola moraju nositi zajedno.


Brojke
* 2 hiljade dinara iznosi naknada za izdavanje MDV
* 810 dinara iznose administrativne takse
* 3 godine važi MVD

 

Za koje zemlje nije potrebna MDV


- Azerbejdžan
- Albanija
- Austrija
- Belorusija
- BiH
- Bugarska
- Velika Britanija
- Gruzija
- Estonija
- Zambija
- Izrael
- Irska
- Kipar
- Luksemburg
- Litvanija
- Mađarska
- Malta
- Moldavija
- Nikaragva
- Paragvaj
- Peru
- Poljska
- Portugal
- Rumunija
- Slovačka
- Slovenija
- Sudan
- Turska
- Filipini
- Finska
- Hrvatska
- Češka


Za koje zemlje treba MDV


- Australija
- Belgija
- Brazil
- Danska
- Italija
- Japan
- Južnoafrička Republika
- Kanada
- Koreja
- Kuvajt
- Katar
- Jemen
- Bahrein
- Saudijska Arabija
- Lihtenštajn
- Monako
- Mongolija
- Norveška
- Namibija
- Nemačka
- Oman
- Palestina
- Ruska Federacija
- SAD
- Ujedinjeni Arapski Emirati
- Island
- Tajland
- Francuska
- Holandija
- Čile
- Švajcarska
- Švedska
- Španija


(Kurir.rs/ Mina Branković
Foto: Kurir, Profimedia, Printscreen)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...