Pljačkaju bolesne na analizama

Skandal u zdravstvu

Pljačkaju bolesne na analizama

Društvo -
Iako RFZO zvanično finansira većinu laboratorijskih testova, pacijenti veliki broj tih pregleda debelo plaćaju

BEOGRAD - Besplatno, al’ zamalo!Pacijenti koje nevolja natera da se obrate lekaru ubrzo otkriju da u laboratorijama u domovima zdravlja mogu besplatno da urade samo osnovne laboratorijske analize.Ni uput njihovog izabranog lekara za odgovarajuću kliniku ne pomaže, jer će većina specijalista objasniti da se te analize ni kod njih ne rade. I naravno, pacijenta će uputiti u privatnu laboratoriju, a nije redak slučaj da im neku i preporuče.Zvanično Fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) finansira većinu laboratorijskih analiza, ali u praksi najveći broj njih, poput hormonskih analiza, analiza za tumor i reumatološki faktor, pacijenti moraju da plate i do nekoliko hiljada dinara.- U domovima zdravlja mogu da se urade samo osnovne analize krvi, na osnovu kojih pacijent može da se usmeri na dalje ispitivanje. Lekari specijalisti u bolnicama morali bi pacijentu da urade sve analize koje se u toj ustanovi rade, a ne da ga teraju da ide privatno. Oni često odbijaju da pacijentu urade analize jer se plaše da će potrošiti mnogo i da će zbog toga biti kažnjeni. Sve se svede na to da pacijent mora da plati iz sopstvenog džepa - kaže dr Nevenka Dimitrijević iz DZ Voždovac.Ona dodaje da pacijenti mogu da se raspitaju kod zaštitnika pacijenata da li klinika koja je odbila da uradi neku analizu tu analizu zaista ne radi ili ne želi da troši novac.U RFZO nisu hteli da komentarišu, već su nas uputili na njihov pravilnik vezan za ovu oblast. U njemu piše da se sve analize (koje uključuju mikrobiologiju, parazitologiju, histopatologiju, citologiju) plaćaju samo 50 dinara.

Ni vantelesna nije besplatnaDr Nevenka Dimitrijević ističe da država tvrdi da obezbeđuje besplatnu vantelesnu oplodnju, a ona nije uopšte besplatna.- Na jednom mestu obavlja se samo fizikalni pregled supružnika, a za brojne analize oba supružnika moraju da se rastrče po gradu i da plate, što nije nimalo jeftino. Taj posao bi se lakše obavio kad bi oni koji organizuju preglede tim ljudima uradili sve te analize na jednom mestu ili im direktno dali upute, a ne da im ih daju njihovi izabrani lekari - kaže dr Dimitrijević.

Ove analize treba da plati RFZO1. Hormoni štitaste žlezde♦ ultrasenzitivni TSH 550-640 din.♦ FT4600 din.♦ antitiroidna antitela:♦ anti-TG at950-1.000 din.♦ anti-TPO 950-1.000 din.2. Tumor-faktori*♦ beta HCG700 din.♦ opšti CEA 800-850 din.♦ za prostatu - PSA750-850 din.♦ za želudac CA72-41.150 din.♦ za grlić materice TATI2.450 din.♦ za debelo crevo: CA19-91.090 din.3. Analize za utvrđivanje reume♦ ASTO750 din.♦ RF550 din.♦ Valer-Rouz test420 din.♦ CRP kvantitativno550 din.4. Analiza celodnevnog urina♦ 5 puta po 200 din.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja