PREDLOG ZAKONA O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU: Radnici na lizing da zaborave na bolovanje!
Foto: Profimedia

OŠTRO

PREDLOG ZAKONA O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU: Radnici na lizing da zaborave na bolovanje!

Društvo -

Osim manjih zarada, zaposleni u agencijama biće iznajmljivani na određeno vreme drugim firmama i tako stalno biti u opasnosti od otkaza kad im istekne ugovor, a neće imati ni pravo na štrajk

Radnici zaposleni u agenciji za zapošljavanje, pa privremeno iznajmljeni drugoj firmi po ugovoru na određeno vreme, po svemu sudeći neće smeti da idu na bolovanje, jer novi zakon o agencijskom zapošljavanju, čiji je predlog Vlada Srbije usvojila prošle nedelje, neće moći da ih zaštiti od otkaza, smatraju predstavnici sindikata.

Osim što neće smeti da "boluju" i što će imati manje zarade, ovim radnicima preti i opasnost od otkaza čim prestane potreba za njihovim angažmanom u nekoj kompaniji, a agencija ne uspe odmah da im obezbedi novi posao u drugoj firmi.

Imaće manje zarade

Zbog svega ovoga, kao i odredbe koja dozvoljava da poslodavac može u svom preduzeću da ima 100 odsto zaposlenih koji su iznajmljeni na lizing od agencije, a u kojoj su zaposleni za stalno, sindikati nisu aminovali ovaj predlog zakona o agencijskom zapošljavanju. - Uvredljiva je sama činjenica da zakon govori o tome da neko zapošljava ljude da bi ih iznajmljivao da rade za druge. Ali smo pristali da učestvujemo u izradi zakona da bismo zaštitili oko 70.000 radnika koji sada rade preko agencija bez ikakve zakonske zaštite. Pokušavali smo da poboljšamo predložena rešenja i neki pomaci su napravljeni, poput mogućnosti da se organizuje sindikat u agencijama, kao i da firme mogu da angažuju do 10 odsto zaposlenih preko agencije. Ali je ovo potrto drugim kombinacijama koje kažu da firma može da iznajmi i 100 odsto zaposlenih ako su oni zaposleni za stalno u agenciji - kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

foto: Beta/Nenad Petrović

Iako bi, prema predlogu zakona, radniku koji je zaposlen na neodređeno u agenciji, a za čijim angažovanjem je prestala potreba u nekoj firmi, platu trebalo da isplaćuje agencija do novog angažmana, postoji opasnost da mu vlasnik agencije da otkaz kako mu ne bi plaćao dok sedi besposlen ili da ga ucenjuje da sam sebi uplaćuje doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje za period do novog angažmana.

Okačeni o klin

- Ako agencija ima gde da ih zaposli na drugo mesto, neće im dati otkaz, a ko ne bude imala, onda lagano može da ih otpusti, jer je za agencije ovaj zakon važniji od Zakona o radu. Onaj ko bude išao na bolovanje sigurno više neće raditi ni u toj agenciji, niti u toj firmi u kojoj je bio privremeno angažovan. Radnici će biti kao okačeni o klin, pa da ih uzimaju kad im trebaju, a kad im ne trebaju, onda su na ulici. Nemaju nikakvu sigurnost - objašnjava Orbović i dodaje da radnici zakonom nisu dobili ništa, već su samo agencije dobile pravo da ih legalno zapošljavaju i otpuštaju. Iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike nismo dobili odgovore u vezi sa ovim zakonom, ali je ministar Zoran Đorđević ranije izjavio da smatra da je zakon na strani radnika.

Stojiljković:

Velika nasigurnost radnika

foto: Beta/Medija centar

Prof. dr Zoran Stojiljković, predsednik sindikata Nezavisnost, ističe da sindikati nisu dali saglasnost za Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju jer ima nekoliko neprihvatljivih odredbi, ali smatra da je bolje imati zakon koji nije idealan nego vanzakonska rešenja kakva sad imamo. - Sindikat Nezavisnost i SSSS nisu dali saglasnost na predlog zakona jer je za nas neprihvatljivo da vlasnik može da primi 100 odsto radne snage preko agencije ako su ti radnici zaposleni za stalno u agenciji. To znači da neko može za šaku dinara da otvori agenciju i angažuje zaposlene koje će otpustiti kada mu više ne budu trebali. To stvara visok stepen nesigurnosti radnika angažovanih preko agencija jer je nejasna formulacija gde će ostvarivati radna prava, poput prava na odmor, bolovanje i druge nadoknade - ističe Stojiljković.

Štrajk nemoguć, trudnice nisu u opasnosti

Iako Zakon o agencijskom zapošljavanju ne propisuje detalje o pravima trudnica i porodilja koje su zaposlene u agencijama za posredno zapošljavanja, Ljubisav Orbović smatra da one neće biti u opasnosti od otkaza. - Za žene koje ostanu trudne ne bi trebalo da bude problem jer bolovanje plaća Republički fond za zdravstveno osiguranje, a na poslodavac. Problem će biti sindikalno organizovanje, jer će iz straha radnici teško ulaziti u sindikat. Ako radnik uđe u štrajk jer su mu firma u kojoj je angažovan ugrožava radnička prava, ta firma će mu otkazati ugovor o privremenom radu, a agencija u kojoj je zaposlen će mu reći doviđenja. Na taj način štrajk je nemoguć - kaže Orbović i dodaje da će sindikati pokušati da tokom skupštinske rasprave na jesen amandmanima poboljšaju predlog ovog zakona.

Brojke

70.000 radnika radi preko agencija za posredno zapošljavanje 10 odsto zaposlenih moći će da angažuje firma preko agencije 100 odsto radnika moći će da iznajmi firma od agencije u kojoj su zaposleni za stalno 1,6 odsto iznosi udeo agencijskih radnika u EU

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track