POSEĆUJE NAS SVE VIŠE STRANACA! Otkrili nas Islanđani i Brazilci
Foto: Sonja Spasić

Turizam cveta

POSEĆUJE NAS SVE VIŠE STRANACA! Otkrili nas Islanđani i Brazilci

Društvo -

Turisti u najvećem broju dolaze iz Kine, Bugarske, Nemačke, Rumunije i Rusije, ali je procentualno najviše povećan broj gostiju sa Islanda i iz Brazila

Srbiju je u prvom polugodištu ove godine posetilo 1,6 miliona turista, od kojih je 754.833 stiglo iz inostranstva, a što je 4,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Mada je brojčano stranih posetilaca najviše iz Kine, Bugarske, Nemačke, Rumunije i Rusije (kada izuzmemo komšije iz bivše Jugoslavije), zanimljivo je da je procentualno najviše povećan broj turista sa Islanda i iz Brazila, pokazuje najnoviji izveštaj državne statistike o turističkom prometu.

Tako je za prvih šest meseci u Srbiju došlo 568 Islanđana, što je duplo više nego lane, kao i 1.699 Brazilaca, to jest 52,4 odsto više nego pre godinu dana.

foto: Sonja Spasić

Čime naša zemlja sve više privlači državljane najskuplje zemlje u Evropi, statistika ne otkriva, ali u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) razloge za povećanje broja gostiju iz Brazila i Islanda vide u promenjenom načinu funkcionisanja savremenog turiste, njegovog poimanja odmora, ali i dostupnosti informacija.

- Savremeni turista se okreće ka novim, neistraženim destinacijama, što je za turiste iz Brazila i Islanda svakako Srbija. Današnji turista je u potrazi za iskustvima i konekcijom s lokalnom kulturom i zajednicom. Srbija za njih predstavlja nešto egzotično i gostoprimljivo, s drugačijom kulturom i tradicijom. Prema informacijama koje imamo od kolega iz turističke privrede, interesovanje brazilskih turista za našu zemlju vlada najviše zbog toga što je Srbija za njih nepoznata destinacija koja pozitivno iznenađuje, a do informacija najviše dolaze putem interneta - navode za Kurir iz TOS.

Inače, prema podacima polugodišnjeg izveštaja Evropske turističke komisije (ETC), Srbija je ostvarila treći najveći rast u broju noćenja u Evropi.

Naime, u prvom polugodištu je ostvareno 4.539.009 noćenja, što je rast od šest odsto. Broj noćenja stranaca je, međutim, povećan za sedam odsto, a oni najviše borave u Beogradu, Novom Sadu, na Kopaoniku, Zlatiboru, Vrnjačkoj Banji i Sokobanji.

Kurir.rs/Sanja Đorđević Foto: Sonja Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track