BOGDAN (4) JE MALI ŠAMPION: Boluje od retke vrste raka, a kada su svi mislili da neće izdržati, on je dobio prvu i najveću bitku! POMOZIMO DA DOBIJE I SVAKU SLEDEĆU
Foto: Kurir/Privatna arhiva

humano

BOGDAN (4) JE MALI ŠAMPION: Boluje od retke vrste raka, a kada su svi mislili da neće izdržati, on je dobio prvu i najveću bitku! POMOZIMO DA DOBIJE I SVAKU SLEDEĆU

Društvo -

Bogdan Gicović iz Zaječara, nije običan dečak pa tako ni njegova životna priča nije obična i svakodnevna. Roditelji i svi kojima se ovaj maleni dečak uvukao u srce sasvim neprimetno i nenametljivo svakako bi voleli da je jedan od onih običnih četvorogodišnjaka koji idu u obdanište, igraju se sa ostalom decom, a svoju posebnost iskazuju kroz igru i smeh.

Nažalost Bogdan se u svojoj trećoj godini života suočio sa bolešću od čijeg naziva strepimo svi mi: tumor u maloj karlici tzv „Rabdomiosarcoma“.

Tada započinje borba za njegov život, borba koja iscrpljuje, ali sa nadom u mogućnost ozdravljenja. Prošla je godina u kojoj je Bogdan porastao i stasava u jednog dečaka sa osmehom, koji ne zna od čega boluje.

Kako raste Bogdan tako raste i tumor koji mu otima detinjstvo, oduzeo mu je hod, jer se delom nalazi i na kičmenom nervu i preti da mu oduzme i život.

Jednostavno rođeni pobednik, kada ga mama i tata pitaju šta si ti sine, a on iz topa odgovori Šampion, jer on to i jeste.

Medicina u Srbiji diže ruke od Bogdana i nemoćno sleže ramenima. Bogdan je prošao kroz 5 ciklusa hemoterapija, gde se nije odmaklo dalje od početka, uz konstataciju da to neće ni jedan hirurg na svetu operisati.

Roditeljima je ta rečenica duboko urezana u svim čulima i dala im je snagu da odluče da kada najviše ne mogu tada najviše moraju. Krenuli su u potragu za bolnicom u svetu koja će pokušati i dati šansu životu.

Svi papiri neophodni za slanje su poslati na više adresa, i u roku od par dana su se javili sa klinike Acibadem iz Istanbula i ukazali na moguću šansu. Tada na scenu stupa, sada već Bogdanov spasioc, prof. dr Džengins Džanpolat, (dečiji onkolog, za koga kažu da je jedan od najboljih na svetu) koji je iskreno rekao da će se raditi kombinacija hemoterapije i zračenja u trajanju od 6 nedelja. Da je visok stepen rizika, ali je istovremeno i mogućnost da Bogdan živi.

Poslednja nada, poslednji voz, poslednja šansa.

foto: Kurir/Privatna arhiva

Zakazan je prvi pregled i skener 25. februara ove godine. Bogdan je dobio otpusnu listu sa Instituta 14 januara.

Cena 11.500 evra. Panika, haos, strah u mislima roditelja, nedostižan iznos za njih. Roditelji su odmah pozvali fondaciju PODRŽI ŽIVOT i u roku od par dana su dobili potvrdan odgovor da će oni finansirati Bogdanovo zakazano lečenje u Istanbulu.

Sedam dana, pre nego je Bogdan stigao u Istanbul, tumor je krenuo da raste s obzirom da mesec i po dana nije imao nikakvu terapiju. Analizom PET skenera i magneta u Istanbulu se ukazalo da je došlo do velikog rasta tumora, kao i vidljivih metastaza na ovojnicama mozga i limfnim čvorovima u stomaku i šanse da se Bogdanu radi već zakazano lečenje kombinacijom hemoterapije i zračenja su pali u vodu.

U tom trenutku, ništa nije moglo da se radi sem spasavanja životnih funkcija.

Morfijum protiv nesnosnih bolova, jaki lekovi za srce i za bubrege.

Nakon dve nedelje iščekivanja i jakih lekova kao i znanje i iskustvo dr Dženginsa je učinilo svoje, ali i Bogdanova volja i želja za životom. Bogdanovo srce je malo ojačalo i doktor je odlučio da 5. marta krene sa prvom hemoterapijom.

Zato od tog dana Bogdan nosi nadimak mali Šampion, naš veliki borac i pobednik.

Velika radost, sreća, ali i svesnost da je to tek početak i prvi, mada veliki, korak u daljoj borbi. Prema proceni dr Dženginza potrebno je više od godinu dana hemoterapija i ugradnja porta.

Bogdan je danas na 17-toj nedelji hemoterapije od planiranih 51, gde će zasigurno biti u Turskoj narednih godinu, a možda i više.

Fondacija Podrži život je preuzela na sebe da kompletno lečenje, ona finansira, dok roditelji malog Bogdana moraju kroz humanitarne akcije da potražuju novčana sredstva za dalji opstanak u Istanbulu. Njima je novac neophodan za svakodnevne troškove, hranu, pelene, lekove koji ne idu uz recept kao i za troškove smeštaja u Istanbulu.

foto: Kurir/Privatna arhiva

Samo novim akcijama i novim apelima za pomoć, u nadi da će kao i bezbroj puta humani deo Srbije, BiH, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i svih naših ljudi rasutih delom sveta pomoći.

Naš Boba, naš Šampion je dobio prvu rundu. Pred njim su mnogi izazovi i mnoge borbe u kojoj je potrebno mnogo snage. U nju verujemo jer je dokazao da može ostvariti svoje snove i da u životu bude neko o kome ćemo pričati sa ponosom što smo bili uz njega kada mu je to bilo najpotrebnije.

Potrebni smo mu sada i u budućnosti. Ako želimo da budemo gosti na najvećoj žurci na Balkanu, Bobinoj žurci, moramo svim snagama da se potrudimo i pomognemo.

Da dobijemo ovu bitku i postanemo pobednici!

Vaše donacije možete uplatiti na jedan od sledećih računa:

Dinarski račun:

Bogdan Gicović

265-0000005399899-86

Za uplate iz inostranstva:

SWIFT Code: RZBSRSBG

Raiffeisen Bank AD, Beograd, RS

IBAN: RS35265090000000007341

Bogdan Gicović, Plitvička 2, Zaječar, RS

WESTERN UNION ili MONEY-GRAM uplata

Marina Gicović

+905355463772

Istanbul, Turkey

UPLATE PAYPAL

Marina Gicović

+381611929934

laudanovic.marina@gmail.com

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track