UPRAVA ZA VETERINU MOLI FARMERE: Uginule svinje hitno prijavite veterinaru
Foto: AP / Eugene Hoshiko

APEL

UPRAVA ZA VETERINU MOLI FARMERE: Uginule svinje hitno prijavite veterinaru

Društvo -

Zbog pojave afričke kuge svinja Uprava za veterinu apelovala je na uzgajivače da, ukoliko primete promene zdravstvenog stanja ili imaju uginuća svinja na svom gazdinstvu, da hitno obaveste svog veterinara.

- Samo odgovornim ponašanjem i pravovremenim reagovanjem štitimo naše svinjarstvo i sprečavamo širenje ove bolesti. Podsećamo da je afrička kuga svinja virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja za koju vakcina ne postoji. Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima - objašnjavaju u Upravi za veterinu.

Oni ističu da se afrička kuga može prepoznati po iznenadnom uginuću jedne ili više svinja, gubljenju apetita životinja, potištenosti i povišenoj telesnoj temperaturu do 42 stepena Celzijusovih, kao i po krvarenju po koži, najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa.

Za svinje zaražene afričkom kugom karakteristični su krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje i kašljanje i povraćanje. - Preventivne mere su ne hraniti svinje pomijama, izbegavati pašno držanje svinja i sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama. Osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću, obavezna je prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru, kao i postavljanje dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje - naglašavaju u Upravo za veterinu.

Kurir.rs/S. T:

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track