Dobrica Ćosić: Sve moje ljubavnice su umrle
Foto: KURIR

Otvorio dušu

Dobrica Ćosić: Sve moje ljubavnice su umrle

Društvo -
Nekadašnji predsednik SRJ pričao hrvatskim medijima o malo poznatim detaljima iz svog privatnog života, kao i o odnosu Srba i Hrvata

BEOGRAD - Progovorio za Hrvate!Nekadašnji predsednik SRJ Dobrica Ćosić otvorio dušu o svom privatnom životu i odnosima Srba i Hrvata.♦ Jeste li se radovali posetama Zagrebu 70-ih, 60-ih, 50-ih?- Pa, drugove, prijatelje, ljubavnice, sve sam imao u Zagrebu. Ima li neka poznata ljubavnica?- Nema, sve su umrle. I moji drugovi Edo Murtić i Kosta Angeli Radovani su umrli.Ovo je deo razgovora koji je hrvatski novinar Darko Hudelist vodio s Dobricom Ćosićem. Intervju je deo knjige „Moj beogradski dnevnik“, objavljen u Jutarnjem listu. Kurir prenosi najzanimljivije delove. Recite šta vam je na duši. Šta biste hteli da poručite hrvatskim čitaocima?- Vi kao Hrvat dobro znate da su netrpeljivost i mržnja manje izraženi kod Srba nego kod Hrvata. Vidite, za pedeset ili sto godina ne znam hoćemo li mi Srbi i vi Hrvati uopšte postojati kao narodi. Bićemo urbani etnosi potrošača koji imaju nekakvo poreklo i ništa više. Pred kraj 21. veka ni Srbi ni Hrvati neće biti značajne nacije ni ozbiljni narodi. To će se demografski rešiti samo od sebe. Pa ipak, mi nismo sposobni da, dok još postojimo kao nacije, kao ozbiljne države, kao ozbiljni narodi s jakim istorijskim potencijalom, napokon izgovorimo o sebi - istinu! Kad bismo istinu saopštili jedni drugima i rekli iskreno što se sve među nama zbivalo u 20. veku, mlađe naraštaje mogli bismo da uvedemo u jedan harmoničniji ljudskiji život, a ne da se jedni i drugi tuku kao ubice na stadionima! Kako danas doživljavate Hrvate?- Podržavao sam ideju o jugoslovenstvu sve do 1989. Borio sam se za jugoslovensku opoziciju, za reformu Jugoslavije... Teško mi je kad danas pročitam u novinama da po statistici 88 odsto Hrvata mrzi Srbe samo zato što su Srbi. I kad čujem da na sportskim stadionima rulja urla: „Ubij Srbina!“, ja taj narod više ne mogu da volim. Ja mogu da ga žalim i mogu da se kao čovek stidim što taj narod koji sam voleo kao svoj može da obuzme takva mržnja. Ali ne mogu ni sad da mrzim Hrvate. Strašno je reći: „Mrzim narod“. Ja na to nemam pravo. Svejedno, vrlo sam nesrećan što je čitava nova hrvatska ideologija zasnovana na srbofobiji.

Hrvati ne poštuju prava manjina Da li zavidite Hrvatima što će u EU pre Srba?- Ne znam šta ćete vi raditi u Evropskoj uniji. Vi ste propušteni, vi ste prošli zahvaljujući protekciji, vi ne možete da prođete po ukazima i pitanjima koje Evropska unija postavlja. Jer, pre svega, ne dajete prava srpskoj nacionalnoj manjini, niste vratili prava Srbima. A da ne govorimo o vašoj „slavnoj“ hrvatskoj demokratiji, jer nemate razloga da se njom ponosite. Kao ni mi Srbi svojom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja