PORODICA PREMINULE MILE (2) SKRHANA BOLOM! ISPOVEST OCA KIDA DUŠU! ON ZA KURIR KAŽE: Otišli smo na odmor da uživamo, a dete vraćamo u sanduku!
Foto: Printscreen Facebook

Tuga

PORODICA PREMINULE MILE (2) SKRHANA BOLOM! ISPOVEST OCA KIDA DUŠU! ON ZA KURIR KAŽE: Otišli smo na odmor da uživamo, a dete vraćamo u sanduku!

Društvo -

Devojčica je odjednom počela da se guši i u roku od nekoliko minuta je poplavela, priča za Kurir njen otac Miroslav Janković iz Rume nakon tragedije na Vlasinskom jezeru

Došli smo na odmor da uživamo s decom dve nedelje, a eto sad Milu vraćamo u sanduku - drhtavim glasom kaže za Kurir Miroslav Janković, otac dvogodišnje devojčice koja je preminula u Zdravstvenom centru Surdulica, nakon što joj je pozlilo i počela da se guši u hotelu na Vlasinskom jezeru.

Miroslav kaže da je sa suprugom i devojčicama bliznakinjama Milom i Lenom prošle subote došao na odmor u Vranje kod supruginih rođaka.

- U četvrtak ujutru smo stigli u hotel na Vlasinskom jezeru gde smo imali uplaćen apartman. Pošto smo se smestili, otišli smo na ručak, a onda smo se vratili u sobu da se odmaramo. Beba se osećala dobro, osim što joj je prethodna dva-tri dana curio nosić. Primetili smo i da je malo malaksala. Nismo joj davali nikakve lekove osim što smo joj brisali nosić. Ona i njena sestra bliznakinja su prevremeno rođene u 36. nedelji, ali osim sitnih prehlada nisu imale nikakve zdravstvene probleme - priča Miroslav.

Unesrećeni... Biljana i Miroslav sa ćerkama
Unesrećeni... Biljana i Miroslav sa ćerkamafoto: Printscreen Facebook

Kad je malenoj Mili u četvrtak oko osam sati uveče pozlilo, otac je po pomoć otrčao na recepciju hotela, odakle je osoblje restorana pozvalo Dom zdravlja u Crnoj Travi, ali se ispostavilo da oni nemaju adekvatno sanitetsko vozilo, a jedini dežurni lekar nije smeo da napušta ordinaciju.

- Kad su iz ZC Surdulica rekli da nemaju vozilo, oko pola devet supruga je s Milom krenula kombijem ka bolnici, a ja sam ostao s Lenom u sobi. Nisam bio ni sa kim od lekara u kontaktu i ne mogu nikoga da krivim. Dete je još u sobi počelo da se guši i poplavelo u roku od nekoliko minuta, ali davala je znake života. Kad je lekarska ekipa iz ZC Surdulica krenula prema nama, za 12 minuta su stigli do pola puta i sreli se s vozilom u kom je bila supruga s detetom. Lekari su pokušali sve što su mogli, ali je Mila već bila umrla - kroz uzdah priča Miroslav i dodaje da je njegova supruga Biljana potpuno utučena.

- Prvi rezultati obdukcije su pokazali da se Mila ugušila od vode u plućima, a ostale analize neće biti gotove još za 15 dana. Ona je u hladnjači i ako uspemo sve da organizujemo, sahrana će najverovatnije biti u ponedeljak u Rumi - kaže Miroslav.

U bolnici

SESTRA BLIZNAKINJA IMA UPALU PLUĆA

Miroslav kaže da se trenutno nalazi s drugom ćerkicom Lenom, sestrom bliznakinjom preminule Mile, u bolnici u Vranju jer su je lekari zadržali zbog upale pluća.

- Odveli smo drugu bebu na pregled u Vranje i ispostavilo se da je zakačila neki virus i da ima upalu pluća. Ostao sam s njom u bolnici, a supruga je u kući kod svoje familije, jer je potpuno slomljena ovom tragedijom koja nas je zadesila - kaže Miroslav.

Zlatibor Lončar

ISPITAĆEMO REAKCIJU HITNE POMOĆI

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će do kraja biti ispitana reakcija Službe hitne pomoći u slučaju smrti dvogodišnje devojčice kojoj je pozlilo na Vlasinskom jezeru. - Hitna pomoć je krenula iz Surdulice i našli su se na pola puta. Pokušali su sve mere reanimacije, ali nije uspelo. Sačekaćemo rezultate obdukcije, samo molim za malo strpljenja - rekao je Lončar i dodao da taj slučaj pokazuje koliko je bilo loše uvođenje decentralizacije u zdravstvu, zbog koje se u konkretnom primeru ne zna da li je za intervenciju nadležan dom zdravlja u Surdulici ili u Vlasotincu, i najavio da će zato od 1. januara svi domovi zdravlja preći "na nivo republike".

ZC Surdulica

LEKARI PREDUZELI SVE ŠTO SU MOGLI

Dr Dragan Kitanović, direktor Zdravstvenog centra Surdulica, kaže za Kurir da je njihova ekipa Hitne pomoći krenula po devojčicu čim su dobili poziv u četvrtak u 20 sati. - Sanitet je bio opremljen svim neophodnim uređajima i kiseonikom. Lekar i sestra su preuzeli dete, koje je bilo bez srčane akcije i bez disanja, izuzetno bledo i nije davalo znake života. I pored toga lekar je primenio sve mere reanimacije, masažu srca, veštačko disanje, a i nakon toga je konstatovao smrt - kaže Kitanović i dodaje da je izveštaj dostavljen tužilaštvu, MUP i zdravstvenoj inspekciji. (T. S.)

Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track