ZAHTEVNI PROPISI I OBIMNO GRADIVO: Bauk predmeti zbog kojih studenti padaju godinu
Foto: Shutterstock

Uska grla

ZAHTEVNI PROPISI I OBIMNO GRADIVO: Bauk predmeti zbog kojih studenti padaju godinu

Društvo -

Realnost - Skoro da nema državnog fakulteta koji nema jedan ili dva predmeta na kojima je prolaznost manja od 30 odsto

Ko položi srpsku književnost 20. veka i sintaksu srpskog jezika na Filološkom fakultetu, farmakologiju na Farmaciji, geografiju Srbije na Geografskom, fiziologiju na Hemijskom, analizu 1 i analizu 2 na Matematičkom, filozofiju na Pravoslavnom bogoslovskom, može da računa da je završio fakultet.

Ovako studenti opisuju bauk predmete, gde je prolaznost na ispitima mala, koje prenose iz godine u godinu, zbog kojih su ostali zaglavljeni na fakultetima, studiraju duže i po nekoliko godina, a neki čak i odustaju od fakultetske diplome.

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu kažu da problem postoji i da su još u oktobru tražili da im svi fakulteti dostave podatke kolika je prolaznost na ispitima na nivou školske godine.

- Fakulteti na različite načine prikazuju izlaske i prolaznost na ispitima, tako da nismo mogli da sagledamo pravu situaciju - rekao je za Tanjug prorektor UB prof. Petar Bulat.

Uska grla na fakultetima predstavljaju oni ispiti gde je prolaznost tokom čitave školske godine manja od 30 odsto. Skoro da nema državnog fakulteta koji nema jedan ili dva takva predmeta, a studenti kažu da je problem obimno gradivo, ali i zahtevni profesori.

Prof. Bulat kaže da reaguje na svaku prijavu studenata ukoliko problem postoji sa nekim predmetima, a kao primer naveo je Geografski fakultet, gde su se studenti žalili na malu prolaznost, stroge kriterijume na predmetu geografija Srbije kod prof. Mile Pavlović.

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track