Najnovije vesti

UGUŠIĆE NAS AMBROZIJA! KONCENTRACIJA 10 PUTA VEĆA OD DOZVOLJENE: Ordinacije pune alergičnih, a evo na kojim mestima u Srbiji je moguće pronaći spas od nje
Foto: Shutterstock

veliki problem

UGUŠIĆE NAS AMBROZIJA! KONCENTRACIJA 10 PUTA VEĆA OD DOZVOLJENE: Ordinacije pune alergičnih, a evo na kojim mestima u Srbiji je moguće pronaći spas od nje

Društvo

Koncentracije polena ambrozije su u porastu u većini mesta u zemlji gde se obavljaju merenja, iako su dugogodišnja iskustva pokazala da ova biljka ima najveću produkciju polena početkom septembra.

Mnogi već osećaju simptome alergije, a to pokazuju i stalni pozivi Beograđana prethodnih dana, a i po informacijama alergologa, ordinacije su prepune, kažu u Agenciji za zaštitu životne sredine.

U većini mernih mesta izmerene su povećane koncentracije polena ambrozije, i to od dva do 10 puta iznad graničnih.

Vrednosti polena ambrozije iznada graničnih vrednosti nisu bile jedino u Vranju, Čačku, Zaječaru i na Zlatiboru.

Na Novom Beogradu izmereno je 674 polenovo zrno u metru kubnom vazduha, što je veoma visoka koncentracija za osobe koje su alergične na polen ambrozije, kaže rukovodilac grupe za polen u Agenciji za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović.

Sezona cvetanja svih korovskih biljaka traje do prvih dana novembra, ali od oktobra se očekuje pad dnevne koncentracije ovog alergenog polena, navodi Mitrovićeva.

Najviše su ugroženi Vojvođani zbog žitnica, budući da se posle žetve pšenice ova korovska biljka veoma brzo razvija na oranicama koje nisu adekvatno obrađene i tretirane.

Takođe, ovaj invazivni korov se raširio i u Šumadiji.

Vrednosti ovog polena znatno su povećane i u Valjevu.

"U Beogradu su takođe znatna prekoračenja dnevnih vrednosti, što pokazuju i stalni pozivi sugrađana, a i po informacijama kolega alergologa, prepune su ordinacije", kaže Mitrovićeva.

Lekari savetuju da bi oni koji su alergični već trebalo da uzimaju svoju terapiju, a najčešće su to antihistaminici i sprejevi za nos.

Tipični simptomi su suzenje očiju, svrab kože, nosa, grla, zapušn nos, učestalo kijanje, kašalj, umor, malaksalost.

Polen ambrozije je sitan i lagan, a jedna biljka u toku 24 sata može da proizvede do 2,5 milijarde zrna.

Alergijske reakcije može da izazove i minimalna količina od samo osam zrna po kubnom metru vazduha.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...