ČUVA FOTELJU U KRAGUJEVCU, A RADI NA HARVARDU: Genetičar Miodrag Stojković uzeo pare pa napustio Srbiju!
Nedosledan... Miodrag Stojković, Foto: Dado Đilas

LICEMER

ČUVA FOTELJU U KRAGUJEVCU, A RADI NA HARVARDU: Genetičar Miodrag Stojković uzeo pare pa napustio Srbiju!

Društvo -

Genetičar Miodrag Stojković ponosi se odlaskom iz naše zemlje,

javno odbija inicijativu avlasti da sačuva naučnike u Srbiji, a prima platu na Medicinskom fakultetu

Profesor dr Miodrag Stojković odbija da se vrati u Srbiju nakon što ju je u dva navrata napuštao zbog stručnog usavršavanja, ovog puta na godinu dana, ali zato uredno prima platu sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu! Ovo za Kurir potvrđuje i dekan Medicinskog fakulteta iz Kragujevca, profesor dr Vladimir Jakovljević, koji tvrdi da je poznati naučnik prećutao krucijalnu činjenicu o tome kako iskorišćava državu.

foto: Printscreen N1

Neodgovornost

- Profesor Stojković je dobio pismo sa Harvarda za studijska istraživanja i zatražio plaćeno odsustvo u maju. Uprava Medicinskog fakulteta odobrila je Stojkoviću godinu dana plaćenog odsustva. Od 14. maja ove godine on se nalazi na Univerzitetu Harvard, gde se trenutno bavi istraživanjem matičnih ćelija. Za to vreme na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, gde je zaposlen u zvanju redovnog profesora, i dalje prima platu iz budžeta Republike Srbije - kaže dekan Univerziteta u Kragujevcu.

Generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Mario Spasić ocenjuje potez profesora Stojkovića sramnim, jer nema obzira prema društvu iz kojeg potiče, jer, kaže, naučnik treba da se ponosi državom u kojoj je rođen.

- Činjenica da uredno prima platu od fakulteta, a ide u inostranstvo da živi i radi predstavlja licemerje. Bilo bi fer da podnese ostavku ako nije zadovoljan uslovima rada u Srbiji. Treba da radi za svoju zemlju, u kojoj se uslovi za razvoj naučnika svakodnevno proširuju i unapređuju. Potrebno je vreme da se popravi sve ono što su neke vlasti godinama urušavale, ali to nije razlog da se ovako odnosi prema svom narodu. Bahato i neodgovorno je odbiti jednu humanu inicijativu, a to je da umni ljudi ostanu u Srbiji i bore se za napredak sopstvenog društva. Jedan profesor ne treba da se ruga državi, već da svoje znanje stavi na raspolaganje zajednici koja ga je i školovala - poručuje Spasić.

Spakovao kofere

Podsetimo, prof. dr Stojković u intervjuu za Nedeljnik otkrio je da je rešio da spakuje svoje znanje u kofer zbog nezadovoljstva i ode u svet gde se to znanje mnogo više ceni i vrednuje, čemu su navodno doprinela dešavanja pre njegovog odlaska - neprolazak u prvi krug izbora SANU i razrešenje sa mesta šefa Katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Žalio se na Tviteru ODBIO SASTANAK S MINISTROM

foto: Dragana Udovičić

Profesor Stojković je na društvenoj mreži Tviter žestoko odbrusio i odbio poziv predstavnika državnih institucija da se, poput čuvenog matematičara dr Stojana Radenovića, vrati u Srbiju i da svoj doprinos naučnoj zajednici. On je svesno ignorisao inicijativu saradnika ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji su putem imejl pošte zatražili njegov broj telefona u Americi i preneli želju ministra da se lično sastanu i razgovaraju o opciji povratka. - Zahvaljujem na imejl poruci i želim svako dobro, imao sam telefon i dok sam bio u Srbiji - napisao je profesor ironično.

Kurir.rs/D.Alempijević - K.Vasković Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track