NOVI ZAKON O SAOBRAĆAJU: Sa više ispitivača brže do dozvole
Novine... Biće izmenjen način školovanja novih vozača, Foto: Shutterstock

Auto-škole

NOVI ZAKON O SAOBRAĆAJU: Sa više ispitivača brže do dozvole

Društvo -

Budući vozači na ispit često čekaju i po godinu dana, jer imamo veliki broj prijavljenih učenika, a mali broj ispitivača

U toku je priprema novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, kao i izmene u načinu školovanja budućih vozača, koje će povećati bezbednost, pružiti bolju obuku vozačima, ali i povećati broj ispitivača u auto-školama. Prema procenama stručnjaka, novine se mogu očekivati 2021. godine.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, koji je ujedno i član radne grupe koja će pomoći u sačinjavanju zakona, za naš list kaže da kada je u pitanju rad auto-škola u našoj zemlji, postoji niz problema koje treba rešiti: - Aktuelna je i jedna veoma loša pojava - budući vozači na ispit često čekaju i po godinu dana, jer imamo veliki broj prijavljenih učenika, a mali broj ispitivača. To se mora promeniti - ističe Okanović i dodaje da se donošenje novog zakona može očekivati do kraja 2021. godine, ukoliko sve bude išlo po planu.

Koje bi izmene trebalo uvrstiti, mišljenja su podeljena.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović smatra da bi akcenat trebalo staviti na teoriju i povećati broj časova na kojima će „polaznici stvoriti svest o važnosti sigurne vožnje“, dok direktor Privredne komore auto-škola Mladen Rašeta ističe da je broj praktičnih časova neophodan.

Rašeta dodaje i da je „ovaj predlog poslao radnoj grupi i, uprkos činjenici što nije njen član, nada se da će ga razmotriti i usvojiti“.

Kurir.rs/M. Vujović Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track