Najnovije vesti

SRBIJA ZBOG RAKA GODIŠNJE IZGUBI CELO ŠKOLSKO ODELJENJE: 350 naše dece do 14 godina oboli za samo godinu dana, a evo kako da im pomognemo da POBEDE OPAKU BOLEST
Foto: Shutterstock

crna statistika

SRBIJA ZBOG RAKA GODIŠNJE IZGUBI CELO ŠKOLSKO ODELJENJE: 350 naše dece do 14 godina oboli za samo godinu dana, a evo kako da im pomognemo da POBEDE OPAKU BOLEST

Društvo

Rak je najčešći uzrok smrtnosti kod dece od od 5 do 14 godina. Godišnje u svetu oboli oko 250.000 dece. U Srbiji oko 350. Najačešći oblici su leukemija, maligne bolesti mekih tkiva i tumori mozga.

Dušan Crnokrak koji je sa svojih 11 godina pobedio veoma težak oblik kancera, Hodžkinov limfom je gostujući istakao da je obolelim najvažnija psiho-socijalna podrška.

- Mi u našem udruženju "Mladice" radimo na vršnjačkoj edukaciji jer su oboleli često diskriminisani, gube prijatelje i to je najveći problem i mi se trudimo da im pomognemo, koliko god smo u mogućnosti, objašnjava Crnokrak.

Dragana Radulović iz udruženja "Čika Boca" navodi da u Srbiji tek 70 odsto dece uspe da pobedi rak.

- To je znatno lošija statistika u odnosu na Evropu i svet. Mi godišnje od raka izgubimo jedno školsko odeljenje. Lekovi za lečenje jesu važna stvar, ali je jednako važna podrška i nega tokom lečenja. Naravno kod dece ne možemo da govorimo o prevenciji nego o ranoj dijagnostici i zbog toga ako je rana dijagnostika efikasna i procenat izlečenja je veći, objašnjava Radulovićeva.

Kako kaže, srčani problemi, sterilitet, kognetivni poremećaji su neke od posledica sa kojima se suočavaju pacijenti nakon dugoročnog lečenja od raka.

Navodi da su ciljevi udruženja da pomognu obolelima od raka.

- Kad dete ili adolescent oboli od raka to je bolest cele porodice i tiče se svih nas i zbog toga je vrlo važno da budemo spremni da neke stvari preveniramo i ne odu daleko, navodi Radulovićeva.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...