PORAZNO ISTRAŽIVANJE: Svaki drugi vozač nudio mito policiji!
Foto: Shutterstock

PONAŠANJE U SAOBRAĆAJU

PORAZNO ISTRAŽIVANJE: Svaki drugi vozač nudio mito policiji!

Društvo -

Brojke: Čak 52 odsto vozača u Srbiji u proteklih godinu dana kršilo je propise, a najčešći prekršaj koji su pravili jeste prebrza vožnja

Svaki drugi vozač u Srbiji koji je uhvaćen u saobraćajnom prekršaju nudio je mito kako bi izbegao plaćanje kazne ili oduzimanje vozačke dozvole.

Ovaj porazni podatak rezultat je istraživanja koje je portal Polovni automobili sproveo među 18.118 posetilaca sajta, od kojih je 52 odsto priznalo da su u proteklih godinu dana kršili saobraćajne propise, dok je svega 26 procenata policija uhvatila u prestupu.

Istraživanje je sprovedeno u cilju prikupljanja podataka koliko često vozači prave saobraćajne prekršaje, koje prekršaje najčešće prave, koliko često ih je zaustavljala saobraćajna policija, kolika je visina najčešće plaćanih kazni, kao i da li su pokušavali da izbegnu plaćanje kazne za počinjeni prekršaj.

foto: Kurir

Čak 72 odsto vozača priznalo je da su nudili mito kako bi ih saobraćajni prekršaj u kome ih je policija uhvatila koštao manje od predviđene kazne, dok se 17 odsto njih mašilo za džep da ne bi ostali bez saobraćajne dozvole.

Najalarmantniji je podatak da je čak 72 odsto vozača koji su kršili saobraćajne propise u proteklih godinu dana priznalo da su vozili brže od zakonom propisane brzine. Da vozači ne vode mnogo računa o zabrani telefoniranja tokom vožnje, pokazao je i podatak da je čak 50 odsto vozača tokom vožnje koristilo mobilni telefon.

Ostali prekršaji koji se najčešće čine jesu nevezivanje pojasa, nepropisno parkiranje, vožnja tehnički neispravnog vozila ili vozila sa neadekvatnim gumama. Podatak koji zabrinjava jeste da je 12 odsto ispitanika navelo da su vozili pod dejstvom alkohola, kao i da je 11 procenata prolazilo kroz crveno svetlo.

Sudeći prema rezultatima ankete, ni pooštravanje kazni za nasilničku vožnju nije uticalo na ponašanje vozača, jer je 64 odsto njih izjavilo da vozi isto kao pre izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, a svega 34 procenta je reklo da sada ređe pravi prekršaje.

Tehnologija KAMERE NOĆNA MORA ZA VOZAČE

foto: Shutterstock

Ako i ne zaziru preterano od oštrijih kazni, istraživanje je pokazalo da vozači i te kako strepe od kamera, koje su i te kako delotvorno utiču na ponašanje vozača. Od ankretiranog broja vozača, 65 odsto njih je reklo da vozi pažljivije tamo gde znaju da su postavljene kamere, dok 31 procenat ređe obraća pažnju na kamere.

Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja