Najnovije vesti

VELIKA TAJNA CRKVE NA UBU: Među svojim zidinama čuva BLAGO koje nema nijedna druga  SVETINJA U SRBIJI, a umalo ga nisu uništili iz neznanja! (VIDEO, FOTO)
Foto: Profimedia

odoleva vekovima

VELIKA TAJNA CRKVE NA UBU: Među svojim zidinama čuva BLAGO koje nema nijedna druga SVETINJA U SRBIJI, a umalo ga nisu uništili iz neznanja! (VIDEO, FOTO)

Društvo

Crkva rođenja presvete Bogorodice u selu Novaci, opštine Ub, koja datira iz 19. veka, jedinstvena je po čuvenim freskama poznatog ruskog ikonopisca Andreja Vasiljeviča Bicenka, a odolela je mnogim razaranjima od turske, austrougarske i nemačke vojske...

Ušuškana u tajnovito zelenilo u šumovitom predelu sela Novaci, opštine Ub, valjevske eparhije, crkva odoleva vekovima. Sagrađena 1857. godine na mestu još starijeg manastira, i dalje izaziva pažnju stručne javnosti. Opstala je uprkos tome što je u kraju koji je bio na udaru turska, austrougarska i nemačka vojska.

1 / 5 Foto: Printscreen Wikipedia

Međutim ova crkva je značajnija po tome što je njenu unutrašnjost oslikao slavni, i istovremeno misteriozni, ruski slikar i ikonopisac Andrej Vasiljevič Bicenko. Rođen u ruskom Kursku 1886. a umro u američkom Klivlendu 1985. godine, diplomirani umetnik sa akademije u Sankt Peterburgu, školovani arhitekta i vajar, Bicenko je između dva svetska rata oslikao brojne crkve širom Srbije.

Ovaj hram međutim poseduje nešto što nema nijedan hram u Srbiji i po čemu je ovaj hram uvršten u svetske enciklopedije. Ruski ikonopisac je u ovoj crkvi oslikao kompoziciju na kojoj Hristos subotom hoda kroz žitna polja, kida žuto klasje i deli ga apostolima.

Ova poznata priča iz Jevanđelja gotovo je nepoznata na crkvenim freskama. Ovo dragoceno i jedinstveno delo bilo je gotovo uništeno nestručnim pokušajem restauracije.

Crkva rođenja Presvete Bogorodice u Novacima oduvek je bila mesto okupljanja naroda iz velikog dela tamnavske regije. Tako je i danas, kada je prilično oronula. Tokom poslednjih godina meštani i dobrotvori su pomogli starešini hrama da se obnove krov, toranj i parohijski dom. Istovremeno, ljubitelji umetnosti i poznavaoci freskoslikarstva neretko stignu u Novake samo zbog Crkve i jedinstvenih freski Andreja Bicenka.

Kurir.rs

Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...