Najnovije vesti

SRBIJO, BUDI PONOSNA NA NJIH! VUČIĆ NA PROMOCIJI NAJMLAĐIH OFICIRA VOJSKE SRBIJE: Vi ste ešelon slobode i  garant mirne i spokojne budućnosti! Sposobni smo da zaštitimo svoje granice (FOTO)
Foto: Printscreen RTS

biće im uručene oficirske sablje

SRBIJO, BUDI PONOSNA NA NJIH! VUČIĆ NA PROMOCIJI NAJMLAĐIH OFICIRA VOJSKE SRBIJE: Vi ste ešelon slobode i garant mirne i spokojne budućnosti! Sposobni smo da zaštitimo svoje granice (FOTO)

Društvo

Ispred Doma Narodne skupštine Srbije održana je danas svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije kojoj prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, državno i vojno rukovodstvo, gosti iz zemlje i inostranstva i građani.

Među njima su premijerka Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Aleksandar Antić, Nenad Popović, Zlatibor Lončar, Zoran đorđević, Jadranka Joksimović, Vanja Udovičić.

1 / 42 Foto: Tanjug/Tanja Valič

Naletom lovačkog aviona "mig-29" i bacanjem šapki u vazduh, uz mnogo osmeha i čestitiki, završena je svečanost, a pred kraj su potporučnici, kadeti i okupljeni građani zajedno su otpevali pesmu "Marš na Drinu".

Pred svečani defile kadeta počeo je letački program. Nadletela su tri aviona "mig-29" a zatim i tri aviona "orao", a potom je usledio i nalet tri aviona "supergaleb g4". Prikazan je i novi helikopter H-145M, a zatim su u paru nadleteli helikopteri Mi-17. Letački program završen naletom helikoptera "gama".  

Predsednik Vučić pozdravio je prisutne i rekao da ovaj dan svečano proslavljamo jer oficiri stupaju na važnu dužnost. 

"Zato ovde ponosno i odgovorno stojite svesni za koje ideale su naši preci podnosili najveće žrtve. Vi ste ešelon slobode i suvereniteta naše otadžbine. Da bismo uživali u miru i gradili bogato društvo mi se oslanjamo na vašu spremnost da odvratite svakoga ko nema dobre namere prema našoj zemlji. Mi danas posebno poštujemo sve one oficire koji su istrajnošću zaustavili prodor neprijatelja u Srbiji. Vojna akademija je zaslužna što vam je pružila obrazovanje na najvišem nivou. Danas smo zahvalni profesorima i starešinama što su vas izveli na pravi put", rekao je Vučić. 

foto: Printscreen RTS

Predsednik je rekao da je VS obnovila i obnavlja svoju snagu. 

"Sposobni smo da sami zaštitimo svoje granice i odvratimo svaki pokušaj ugrožavanja naše zemlje i naših građana. Velike napore smo uložili da obnovimo našu vojsku", rekao je predsednik. 

Vučić je rekao da je sve to bilo moguće kada smo se okrenuli sebi. 

"Da, Srbija sme da kaže da imamo sopstvene interese i da vodimo računa o svojoj zemlji. Srbija danas neguje kulturu sećanja, pamtimo i početak agresije na našu zemlju. Dragi kadeti kada stojite sa svojom oficirskom sabljom, znajete da branite i njenu prošlost i njenu budućnost. Srbija je izabrala vas da budete njena elitna odbrana. Vaš životni standard biće mnogo bolji. Srbija se danas raduje zajedno sa vašim porodicama. Ne zaboravite da nam nema budućnosti bez dece, imaćete stanove za vas, nema Srbije bez dece", rekao je Vučić i dodao: 

"Vi ste garant mirne i spokojne budućnosti za građane. Živela Vojska Srbije, živela Srbija". 

foto: Printscreen RTS

Zastavni vod doneo je zastavu Kadetske brigade, a na početku je intonirana himna "Bože pravde", a nakon toga je pročitan ukaz predsednika Republike o proizvođenju kadeta u čin potporučnika. Najuspešnijim kadetima predsednik Srbije i vrhovni komandant vojske dodelio je oficirske sablje i paradne bodeže. Prvi u rangu medicinskog fakulteta VMA je Stefan Spirić, druga je Jelena Obradović a treća potporučnik Marina Radovanović. Prvi u rangu Vojne akademije je potporučnik Stefan Milićević, drugi je Miloš Basarić a treći je Stefan Rašović.

Načelnik Vojne akademije, general-major Bojan Zrnić rekao je da je uveren da je upravo ova najmlađa generacija oficira kadra za velika dela.

"U Vojnoj akademiji se sadi i klija seme buducih uspeha i pobeda. Za skoro 180 godina trajanja, akademija se menjala i reformisala, uprkos problemima sa kojima se suretala zajedno sa čitavom Srbijom, kojoj je uvek davala najbolje generacije oficira. Želim vam na tom putu dobro zdravlje i uspešnu karijeru", kazao je Zrnić.

Potporučnik Stefan Milićević rekao je da je studirati na Vojnoj akademiji predstavlja veliku čast.

"Stekli smo mnoga znanja, mogu da kažem u ime svih nas da ćemo izvršavati postavljene zadatke odgovorno i predano. Čast je naša imovina, ali i nasleđe koje ćemo čuvati za buduće generacije. Hvala svima koji su verovali u nas. Završili smo jedno poglavlje života i sada nas čekaju novi lepši, ali i teški trenuci. Budimo dostojnastvo i hrabrost naše otadžbine", rekao je potporučnik Milićević.

1 / 19 Foto: Printscreen RTS

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...