s verom u boga

OSVEŠTAN ČASNI KRST POVODOM 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Litija i velika svečanost u Sremu, vladika Vasilije okupio narod (KURIR TV)

Društvo -

Svečanost koja je održana na Prekoj Kaldrmi u opštini Surčin ulepšali su bajkeri, a vladika je najavio podizanje još većeg krsta na Fruškoj gori.

Nedelja 15. septembar ostaće zlatnim slovima upisana u almanasima Srpske pravoslavne crkve, eparhije Sremske.

foto: Aleksandar Radonić

Vladika Vasilije sa sveštenstvom služio je svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Petrovčiću. Potom je narod u pratnji sveštenika došao do Časnog Krsta na Prekoj Kaldrmi, mestu gde se ukrštaju beogradska i pećinaćka opština.

foto: Aleksandar Radonić

Baš na tom mestu vladika Vasilije osveštao je Časni Krst, povodom 800 godina od autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, praznika koji se slavi tokom cele godine. Veliki broj vernika iz surčinske i pećinaćke opštine okupio se na Prekoj Kaldrmi gde je služeno osveštanje.

foto: Aleksandar Radonić

Svečanost su ulepšali bajkeri iz Surčina, Šimanovaca i okolnih mesta. Po završetku osveštanja, vladika Vasilije održao je prigodan govor i najavio podizanje još većeg krsta na Fruškoj gori i to na mestu gde je blaženopočivši patrijarh Pavle pre 30 godina održao opelo za sve nevine pobijene Srbe tokom Drugog svetskog rata.

Kurir/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track