Najnovije vesti

OVO JE NALAZ SANITARNOG INSPEKTORA POSLE TROVANJA DEVOJČICE U VRTIĆU: Boca sa asepsolom se razbila, a vaspitač je ostatak presuo u drugu flašu i ostavio na lavabou
Ilustracija, Foto: RTS Printscreen

VANREDNI NADZOR

OVO JE NALAZ SANITARNOG INSPEKTORA POSLE TROVANJA DEVOJČICE U VRTIĆU: Boca sa asepsolom se razbila, a vaspitač je ostatak presuo u drugu flašu i ostavio na lavabou

Društvo

MDvogodišnja devojčica iz Rače Kragujevačke otrovala se u vrtiću u tom mestu pošto je popila sredstvo za dezinfekciju "asepsol", koji je bio u flašici sa etiketom vode.

 

Jezivi slučaj dogodio se u vrtiću "Naša radost", a vaspitačica je greškom detetu, umesto vode, dala da popije asepsol, rastvor za dezinfekciju i pranje podova.

 

Povoodm toga izvršena je vanredna inspekcija, a u izveštaju je navedeno:

 

"Dana 19.09.2019. god. sanitarni inspektor izvršio je vanredni nadzor u pomenutoj predškolskoj ustanovi, u skladu sa naležnostima sanitarne inspekcije i ovom prilikom utvrdio sledeće:

 

foto: Kurir

- Sva sredstva za čišćenje, pranje i dezinfekciju drže se u obeleženom ormaru smeštenom u pomoćnoj prostoriji namenjenoj za čuvanje pribora i sredstava za održavanje higijene. Sve hemikalije su u originalnoj ambalaži, a radni rastvori napravljeni od koncetrovanih rastvora drže se u ambalaži na kojoj je naznačeno koji radni rastvor se u njoj nalazi i koje koncentracije. Prema izjavi direktorke poslove održavanja higijene obavlja čistačica ali je tog jutra vaspitač iz jaslene grupe izvršio dezinfekciju stola 0,5% Asepsolom koji se nalazio u boci sa raspršivačem i na kojoj je vidno bilo naznačeno koji rastvor se u njoj nalazi. Na nesreću boca se razbila i vaspitač je preostali sadržaj presuo u flašicu za vodu i istu odložio na lavabo u toaletu.

 

- Takođe, izvršen je pregled svih prostorija i utvrđeno da se higijena istih uredno održava i da svi zaposleni ( 29 lica ) imaju uredno overene sanitarne knjižice i ispunjavaju propisane zdravstvene uslove za rad kao i higijenske uslove u pogledu lične higijene i radne odeće", kaže se u izveštaju.

 

(Kurir.rs)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...