ZLU NE TREBALO: Uspešno izvedena vežba spasavanja putnika iz avio-udesa (FOTO, VIDEO)
Foto: Promo

beogradski aerodrom

ZLU NE TREBALO: Uspešno izvedena vežba spasavanja putnika iz avio-udesa (FOTO, VIDEO)

Društvo -

Putnički avion DC-9 sa 55 putnika i šest članova posade tokom prilaza aerodromu "Nikola Tesla" na visini od 650 fita i pri brzini od 140 čvorova sudario se s nepoznatim objektom, usled čega je počeo da gubi visinu i pao na zemlju na svega dva kilometra od aerodroma!

Ova situacija, koju nijedan putnik ne bi želeo da doživi ni u najvećem košmaru, a kamoli u stvarnosti, samo je noćni scenario vežbe "Sareks 38-19", koja je u organizaciji Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije (DCVS) održana u utorak uveče na poligonu vatrogasno-spasilačke službe na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Vežbi su prisustvovali ministri Vlade Srbije Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević, kao i svi predstavnici stručnih službi koje su učestvovale u sprovođenju vežbe.

Maketa u plamenu

Taman što je spiker brojnim gostima, stručnjacima iz oblasti avio-saobraćaja iz oko 20 zemalja sveta, objasnio da je cilj vežbe da se prikaže opremljenost i obučenost srpskih spasilačkih službi u akciji traganja i spasavanja u slučaju udesa putničkog aviona u blizini aerodroma, u Spasilačko-koordinacioni centar DCVS od Kontrole letenja stigla je informaciju o padu ve}eg putničkog aviona u blizini aerodroma. Istovremeno je došla i vest o gubitku veze s posadom privatnog helikoptera, pa se vrlo brzo ispostavilo da je došlo do sudara vazduhoplova.

Dok je na poligonu iz makete helikoptera kuljao plamen, a iz pilotske kabine se širio improvizovani beli dim, Spasilačko-koordinacioni centar Direktorata u saradnji sa šefom smene aerodroma o "udesu" je obavestio vatrogasnu ekipu i ekipu Hitne pomoći aerodroma "Nikola Tesla", Crveni krst Srbije, a u pripravnost su stavljeni i Operativni centar Komande RVO i PVO Vojske Srbije, Helikopterska jedinica MUP, VMA, Klinički centar Srbije, Gorska služba spasavanja, kao i Sektor za vanredne situacije. O događaju se obaveštava i Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju u Srbiji.

1 / 33 Foto: Promo

Sjajno odglumljeni krici

Do dolaska spasilaca deo putnika (aktivista Crvenog krsta) s lakšim povredama uspeo je samostalno da iza|e iz olupine aviona i da se udalji na bezbedno mesto. Zvuci sirena vatrogasnih vozila ubrzo su odjeknuli surčinskom poljanom, a vatrogasci predvo|eni komandnim vozilom i sa tri najmodernija vozila za gašenje požara za tili čas su uspeli da ugase vatru na obe letelice kako se ne bi proširila.

Iz olupine aviona spasioci su izvukli dve teško povređene osobe (gumene lutke), koje su na bezbednoj udaljenosti prihvatile ekipe Hitne pomo}i i Crvenog krsta i ukazale im prvu pomoć. Od jauka "povređenih" putnika, čiji bi odglumljeni krici mogli da se kandiduju za Oskara, sve prisutne je prošla jeza, pa je noćna vežba u trenutku izgledala kao prava jeziva nesreća u kojoj prestravljeni i povre|eni ljudi trpe nesnosne bolove i stvarno se bore za život. Svi spasilački timovi koji su učestvovali u vežbi pokazali su besprekornu spretnost i efikasnost u gašenju požara i spasavanju povre|enih, ali nadamo se da svoje spasilačke sposobnosti neće nikad morati stvarno da primene u praksi.

(Kurir.rs/Slavica Tomčić)

Efikasnost na delu

Prihvatno-trijaŽni centar podignut za sedam minuta

Svi povređeni koji su spaseni iz aviona smeštani su u šatore prihvatno-trijažnog centra, koji su ekipe Crvenog krsta podigle za svega sedam minuta i iz koga su kasnije po dolasku lekarskih ekipa CMA i KCS dalje transportovani u bolnice. Posle evidencije i zbrinjavanja svih povre|enih putnika na mesto udesa, koje je sve vreme obezbe|ivala policija, došao je glavni istražitelj Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju u Srbiji kako bi prikupio podatke, utvrdio uzroke i sastavio izveštaj o doga|aju.

Uspešna evakuacija

Helikopter za najte`e povre|ene

Na zahtev koordinatora operacije spasavanja, na mesto nesreće spustio se i helikopter MUP JU-MED, "Erbasov" model H145M, specijalno opremljen za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu, kojim su dva najteže povređena putnika transportovana na Vojnomedicinsku akademiju.

Kako se sprečava širenje požara

Najmodernija vatrogasna oprema

Zahvaljujući najmodernijim vatrogasnim vozilima "panter rozenbauer" 8 x 8, te{kim preko 52 tone, u koje može da stane 15.500 litara vode i koji imaju hidrauličnu ruku dužine i do 14 metara, kao i izuzetnoj obučenosti vatrogasaca, vatra na helikopteru i kabini aviona brzo je ugašena.

Brzom reakcijom sprečeno je širenje vatre na ostale delove aviona, izvršeno provetravanje unutrašnjosti aviona i u kratkom roku procenjen broj i stanje povre|enih putnika, kao i njihova evakuacija na sigurno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track