Najnovije vesti

DECA UBIJAJU, I TO SVE ČEŠĆE! Eksperti nemaju dilemu, krivična granica za vršnjačko nasilje mora da se pomeri! Sklonost ka TEŠKIM DELIMA IMAJU VEĆ SA 11 GODINA!
Foto: Privatna Arhiva

istražujemo! KAKO DRŽAVA DA ZAUSTAVI VRŠNJAČKO NASILJE

DECA UBIJAJU, I TO SVE ČEŠĆE! Eksperti nemaju dilemu, krivična granica za vršnjačko nasilje mora da se pomeri! Sklonost ka TEŠKIM DELIMA IMAJU VEĆ SA 11 GODINA!

Društvo

Starosnu granicu za krivičnu odgovornost treba spustiti sa 14 na 12 ili 10 godina, jer je sve evidentnije da se sklonost ka kriminalu pojavljuje kod izuzetno mladih osoba, tvrde stručnjaci

Starosnu granicu za krivičnu odgovornost dece treba spustiti sa 14 na 12 ili 10 godina, a potrebno je raditi i na edukaciji roditelja. To su neki od načina na koje bi se zaustavio talas vršnjačkog nasilja, koji već danima potresa Srbiju. Podrazumeva se da država treba hitno da reaguje i da je potrebno sistemsko rešenje, kažu sagovornici Kurira.

 

Vršnjačko nasilje među decom i mladima kulminiralo je u Novom Kneževcu kada je četvoro braće, od kojih su dvojica maloletna, prošle nedelje pretukli do smrti Martina Barnu (17). Nesrećni mladić preminuo je od pucanja jetre jer je krvnički udaran u stomak. Kakao je Kurir pisao, uhapšeni tinejdžerima idoli su bili glavni junaci filma „Rane“, kriminalci Švaba i Pinki.

 

Klinci zapalili prosjaka

 

Advokat Nebojša Perović kaže za Kurir da treba slediti rešenja pravosudnih sistema pojedinih zapadnih zemalja jer je sve evidentnije da se sklonost ka vršenju krivičnih dela pojavljuje kod dece koja imaju 11, 12 i 13 godina.

 

foto: Nebojša Mandić

- Granicu za krivičnu odgovornost sa 14 godina, koliko je sad, treba spustiti na 12 ili 10 godina. Pored ovog užasnog slučaja u Novom Kneževcu, imamo i skorašnji slučaj kada su mlađa maloletna lica zapalila prosjaka... Ukazujem i da posebna odeljenja sudova koji procesuiraju starije maloletnike uglavnom izriču kao kazne stroži nadzor roditelja, sudski ukor i druge blaže kazne, koje kod određenih lica ne daju rezultata u socijalizaciji. Takođe, osnovno obrazovanje je obavezno, pa ni nastavnici i uprava škole ne mogu ništa deci koja vrše nasilje - kaže Perović za Kurir.

 

Njegov kolega Nebojša Milosavljević ukazuje da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojima je starosna granica ispod koje deca ne mogu da odgovaraju za svoja dela pred zakonom 14 godina.

 

foto: Marina Lopičić

- Svuda u svetu je ta starosna granica niža i uglavnom je 10 godina. U Francuskoj, recimo, ne postoji granica, dok je najniža u američkoj državi Luizijani i iznosi šest godina. U Engleskoj su, na primer, desetogodišnjaci dobili visoku kaznu zatvora jer su vezali za šine trogodišnje dete, koje je zatim pregazio voz. Kasnije je tu presudu potvrdio i sud u Strazburu. Ovoj pojavi vršnjačkog nasilja treba da stanemo na put i treba razmišljati u pravcu spuštanja starosne granice, naročito kada se radi o teškim krivičnim delima - kaže Milosavljević za Kurir i dodaje da je uključivanje sociologa i psihologa u procene obavezno.

 

Ključ je prevencija

 

Dečji psiholog Ana Janković kaže za Kurir da je ključ u prevenciji, kao i da još u predškolskom uzrastu može da se vidi da li je dete agresivno i destruktivno i da počne da se radi na rešavanju problema zajedno s roditeljima.

 


- Sistem mora da prepozna i ponudi pomoć kako bismo pomogli porodici i sprečili katastrofalne ispade. Porast vršnjačkog nasilja je evidentan, ali pored odgovornosti porodice i škole, postoji i uticaj interneta, ali i filmova i crtanih filmova, koji su potpuno agresivni. Mladima se u najranijem uzrastu šalje poruka da agresivno rešavaju svoje probleme - kaže Jankovićeva i savetuje da se deca bave sportom kako bi izbacili višak energije.

Igor Jurić, fondacija „Tijana Jurić“

NE SMEMO DA OKREĆEMO GLAVU

 

foto: Aleksandar Jovanović

Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić“, kaže za Kurir da sistem mora da se menja, zakon poštuje i adekvatno sankcioniše svaki oblik nasilja.
- Prvo i osnovno je da ne okrećemo glavu, ne žmurimo pred problemom. Pogledajte slučaj u Novom Kneževcu. Celo selo, institucije znaju da ti momci koji su ubili dečaka maltretiraju ne samo njega već i drugu decu i građane. I svi s kojima sam razgovarao su mi rekli da su očekivali ovakav ishod. Da li je moguće da dopuštamo bez ikakvog otpora da nam maltretiraju i ubijaju decu? Mora da se promoviše porodica i nenasilje, a škole da pojačaju vaspitnu ulogu - smatra Jurić.

CRNA SERIJA

 

- Barajevo - Dve devojčice (14) snimljene su kako u dvorištu škole u Barajevu tuku vršnjakinju i iživljavaju se nad njom.

 

- Smederevo - Učenice drugog razreda OŠ „Dositej Obradović“ u Smederevu davile su godinu dana mlađu devojčicu, prema navodima majke.

 

- Zemun - Na društvenim mrežama pojavio se snimak tuče učenica Grafičke škole dok su drugi učenici oko njih navijali i skandirali.

 

- Velika Moštanica - S. K. (12), učenik šestog razreda OŠ „Branko Radičević“, završio je u Institutu za majku i dete zbog polomljene ruke pošto ga je U. J., učenik iste škole, napao posle časova.

 

- Novi Kneževac - Martin Barna (17) pronađen je mrtav u parku u Novom Kneževcu nakon što su ga pretukla dvojica mladića M. D. (19) i J. D. (18), kao i još dvojica maloletnika.

MERE

 

- prevencija
- razgovori s porodicom
- reakcija škole
- reakcija nadležnih organa
- kazne za nasilnike
- poštovanje i primena zakona
- popravni domovi

Kurir.rs/Jelena Pronić Foto: privatna arhiva

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...