KAKO JE VARAO ŠABAČKI BIZNISMEN: Od Srpske banke  uzeo 21 milion €, a uvalio im  jalovinu iz rudnika
Foto: Zorana Jevtić

Dosije „Farmakom“

KAKO JE VARAO ŠABAČKI BIZNISMEN: Od Srpske banke uzeo 21 milion €, a uvalio im jalovinu iz rudnika

Društvo -

Miroslav Bogićević, vlasnik Koncerna „Farmakom MB“, oštetio je Srpsku banku, a kršio je i pravila poslovanja sa Svetskom bankom, otkriva Kurir.

„Farmakom MB“ (FKMB) uzeo je od Svetske banke 2011. kredit od oko 120 miliona evra. Prema tom ugovoru, Međunarodna finansijska korporacija (IFC) mesečno je kontrolisala finansije koncerna, za koje je tačno određeno na kom nivou treba da budu, u suprotnom, dolazi do raskida ugovora.

Jemstvo

Iako je koncern trebalo da plaća kamatu IFC iz rezultata samog poslovanja, jer je postojala zabrana dodatnog zaduživanja bez dozvole IFC, oni su suštinski te rate pokrivali uzimanjem kredita od drugih banaka, što je kod ove banke stvorilo privid da kompanija dobro posluje.

Crno na belo... Dokument koji  dokazuje sumnjivo Bogićevićevo  poslovanje
Crno na belo... Dokument koji dokazuje sumnjivo Bogićevićevo poslovanjefoto: Screenshot

Isto tako, FKMB je davao jemstva za kredite drugih firmi, što je prema ugovoru sa IFC strogo zabranjeno. Kurir je imao uvid u ugovor između „Farmakoma“ i Međunarodne finansijske korporacije, kao i prateći sporazum o kreditnom aranžmanu, od 12. septembra 2011, u kojem se, u tački 21 - negativne klauzule, navodi: „Zajmoprimac (Farmakom) neće, niti će dozvoliti bilo kojem od svojih Zavisnih društava da: preuzme ili postane u obavezi za čitav ili bilo koji deo bilo koje finansijske ili neke druge obaveze drugog lica...“

Kad je reč o poslovanju „Farmakoma“ sa Srpskom bankom, kompanija je uzimala kredite kod ove banke, koja je u državnom vlasništvu, a sudeći prema dokumentima iz krivične prijave u koju smo imali uvid, banka inicijalno nije uzimala nikakvo obezbeđenje - zalog za pomenute kredite. Tek kad su krediti dostigli iznos od oko 21 milion evra, došlo je do dogovora između banke i „Farmakoma“ da kompanija sve dugove „prebije“ prenosom prava svojine nad zalihama jalovine (zemlja koja ostaje posle iskopavanja ruda, a u kojoj ima i plemenitih metala) u rudniku Lece.

Izveštaj revizora

Međutim, pitanje je da li je iko ikad, van sistema „Farmakoma“, procenio vrednost ove jalovine. O sumnjivoj vrednosti jalovine piše i u izveštaju ovlašćene revizorske kuće o poslovanju koncerna za 2012 - navodi se da je procenu rudnog bogatstva (kao i nekretnina i zemljišta) vršila interna komisija za procenu, zbog čega oni, revizori, ne mogu da ocene stvarnu vrednost imovine kompanije.

Miroslav Bogićević

NIJE KRŠEN UGOVOR, BILA JE PROCENA

Bogićević u razgovoru za Kurir kaže da ugovor sa Svetskom bankom nije kršen, iako smo mu predočili delove iz ugovora. U slučaju Srpske banke i zaloge na jalovinu u rudniku Lece, Bogićević tvrdi da je njenu procenu vršio ili Rudarski institut ili Rudarsko-geološki institut (nije siguran).

Kurir.rs/Katarina Blagović Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track