PROFESORKA MILA ALEČKOVIĆ IZNELA ŠOKANTNE PODATKE: Srpska deca se prodaju u inostranstvo, oko 5.700 dece je oteto siromašim porodicama
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

UŽAS AKO JE TAČNO

PROFESORKA MILA ALEČKOVIĆ IZNELA ŠOKANTNE PODATKE: Srpska deca se prodaju u inostranstvo, oko 5.700 dece je oteto siromašim porodicama

Društvo -

Prof dr Mila Alečković, profesorka psihologije i etike pre dve godine proživljavala je pravu dramu, zajedno sa svojim suprugom.

Devojčicu, čiji su hranitelji bili tada već dve godine ona i njen suprug, oduzli su im Cenatar za socijalni rad u Obrenovcu i Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd.

- Dete čiji smo hranitelji dolazi sa prostora Kosova i Metohije, iz izbegličke porodice, otac joj je preminuo, majka je tada bila bolesna, i sud je nju izmestio iz porodice, nakon čega su brigu o njoj preuzela ova dva centra - izjavila je prof dr Mila Alečković.

Hraniteljstvo maloletne Lj. Đ. (8) se od početka, odnosno od avgusta 2016. odvijalo uz izuzetne teškoće i odbijanje porodice u kojoj je dete bilo smešteno da sarađuje sa stručnim radnicima Centra za socijalni rad. Hranitelji su tražili posebne uslove i izbegavali kućne posete savetnika.

Takođe su onemogućavali stručnjacima da obavljaju razgovore s detetom nasamo, a osim toga su se i protivili da dete održava kontakte sa braćom sa kojom ima izraženu emocionalnu povezanost - ovo su zvanični razlozi izmeštanja deteta iz hraniteljske porodice psihološkinje Mile Alečković, koje je posle njenog obraćanja preko Jutjuba izazvalo veliku pažnju javnosti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

U izveštaju stručnog nadzora Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je pročitao tada ministar Zoran Đorđević, navodilo se i da je lekarski pregled potvrdio da je dete bilo zanemareno, zapušteno, kao i da je imalo šugu.

- Mila Alečković i njen suprug u školi koju pohađa devojčica su se lažno predstavljali kao usvojitelji, a ne kao hranitelji, a takođe su davali netačne informacije na konferenciji za novinare koja je održana tri dana nakon oduzimanja deteta - piše u izveštaju koji je predstavio Đorđević.

- Nisu ispunjavali ni svoju obavezu da vode svesku hraniteljstva. Često su brigu o detetu prepuštali drugim licima iz svog bližeg okruženja - rekao je on tada.

Alečković je u javnost stalno izlazila s tvrdnjama da joj je pravo na hraniteljstvo deteta oduzeto nezakonito.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

- Sve je bilo protivzakonito, sva prava deteta su pogažena, sva prava stranke u upravnom postupku, to sam u ovom slučaju ja, ali ja sam sada manje bitna. Dete je bilo bolesno kada je došlo kod nas - rekla je psiholog Mila Alečković o tome što joj je, kao hranitelju, oduzeto dete.

Ona se sada oglasila u još jednoj od emisija i skrenula je pažnju na decu koja se kako tvrdi, "izvoze" u inostranstvo.

- Zašto se siromašnoj porodici otme dete? Imam podatak da je 6.000 dece oteto u Srbiji, Rodoljub Šabić mi je pomogao da dođem do tih podataka.

Ipak su to morali da kažu. Skoro 6.000, tačnije negde oko 5.700 dece je oteto siromašnim porodicama. Zašto? Gde idu ta deca?

- Znači, imamo prijatelje u svim tim zemljama, napravićemo veliki pritisak da se izglasa zakon Dime Jakovljeva, koji je izglasan u Rusiji, da srpska deca ne mogu biti prodavana nikakvim bogatim strancima ako Srbi hoće da ih preuzmu. Građanima u Srbiji se ne daju deca na usvajanje, već odmah idu napolje za novac - zaključila je ona u emisiji "Bez ustručavanja".

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima...

(Kurir.rs/Espreso.co.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track