GRAĐANI POKREĆU GRAD BUDUĆNOST: Radionice "ALTERNATIVNO FINANSIRANJE" 10. oktobra u JDP-u PRIJAVITE SE!
Foto: AMG

GRAĐANI POKREĆU GRAD BUDUĆNOST: Radionice "ALTERNATIVNO FINANSIRANJE" 10. oktobra u JDP-u PRIJAVITE SE!

Društvo -

Alternativno finansiranje je jedna od tema edukativnih radionica koje će se održati u okviru konferencije “Građani pokreću grad budućnosti: RE – IMAGINNING THE CITY” 10. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu u organizaciji Programa UN za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Adria Media Groupom. Konferencija se organizuje u okviru projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene", koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP) i finansijskih sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Svaka radionica će trajati po 60 minuta.

Radionice „ALTERNATIVNO FINANSIRANJE“

Alternativno finansiranje se odnosi na finansijske tokove, procese i instrumente koji su izašli van tradicionalnog finansijskog sistema kao što su banke, berze akcija i obveznica. Obično se odnosi na prikupljanje sredstava kroz grupno finansiranje odnosno crowdfunding platforme, peer-to-peer kreditiranja, trgovanja e-računima, biznis anđele i rizični kapital. Grupno finansiranje je vrsta alternativnog finansiranja u kome veliki broj učesnika, grupa, ima mali doprinos cilju zbog kog se sredstva prikupljaju. Postoji nekoliko vrsta crowdfunding-a, koji zavise od finansijskog odnosa između nosilaca projekta i vlasnika. I dok investiciono i kreditno grupno finansiranje podrazumevaju povraćaj za uloženo, modeli kroz donacije ne nude finansijski povraćaj. Sa druge strane, modeli zasnovani na nagradama pružaju konkretne benefiti kroz određene pogodnosti. Generalno, svaka kampanja grupnog finansiranja obično postavi određeni cilj prikupljanja sredstva i ograničeno vreme za njihovo prikupljanje.

U okviru dve radionica “Alternativno finansiranje”, koje će se održati u periodu od 12:00 – 14:00 časova biće predstavljene crowdfunding platforme, proces pripreme i sprovođenja kampanje sa posebnim osvrtom na projekte u oblasti solarnih izvora energije, kriptovalute u različitim sektorima. Primere alternativnih načina finansiranja predstaviće: Marina Petrović, ekspert za inovativna finansiranja, Regionalni centar UNDP u Istanbulu; Hajdana Rukavina, predstavnik Zelene Energetske Zadruge (ZEZ) iz Hrvatske i predstavnik Energetske kooperative (ECO) iz Šapca.

Učešće na radionicama je besplatno, a broj mesta je ograničen zbog čega je neophodno prijaviti svoje učešće.

U prijavi je potrebno naglasiti naziv i vreme radionice za koju se prijavljujete.

Prijave slati na conference@adriamedia.rs

Za više informacija o radionicama posetite SMART STAGE

Vise o konferenciji i prijavi OVDE

Foto: AMG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track