ELEKTRONSKO PRAĆENJE KRETANJA MIGRANATA: Đorđević i šef Predstavništva UNHCR o unapređenju izbegličke krize
Foto: Beta/Milan Obradović

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

ELEKTRONSKO PRAĆENJE KRETANJA MIGRANATA: Đorđević i šef Predstavništva UNHCR o unapređenju izbegličke krize

Društvo -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i šef Predstavništva UNHCR u Srbiji Hans Fridrih Šoder i njegov tim razgovarali su danas o unapređenju dosadašnje saradnje u oblasti migrantske/izbegličke krize.

- Zahvalni smo na saradnji i pruženoj sveukupnoj podršci UNHCR, po pitanju mešovitih migracionih tokova u Srbiji. Saradnja sa Predstavništvom Visokog komesarijata Ujedinjenih Nacija za izbeglice za nas je od izuzetnog značaja, rekao je ministar i dodao da je najviše rezultata donela saradnja u oblasti pomoći u sistemu socijalne zaštite za poboljšanje kvaliteta brige i zaštite maloletnika bez pratnje.

Đorđević je istakao da Vlada vodi odgovornu i humanu politiku kada je reč o upravljanju migrantskom krizom, uz puno poštovanje ljudskih prava ali i interesa građana Srbije.

foto: Tanjug/Rade Prelić

- Situacija po pitanju migranata u Srbiji je stabilna. Kako bismo nastavili da pratimo kretanje maloletnih migranata, predložili smo da razvijemo bazu podataka koja bi omogućila centrima za socijalni rad adekvatno vođenje slučajeva i statistike u migratornim kretanjima u oblasti socijalne zaštite, naveo je ministar.

Šoder je zahvalio na odličnoj saradnji Agencije UN za izbeglice i Ministarstva za rad, navodeći posebno model starateljstva koji je do sada finansirala Agencija UN za izbeglice a Ministarstvo usvojilo.

- Neophodna je tesna saradnja svih aktera u oblasti dečije zaštite i zaštite osoba sa specifičnim potrebama. UNHCR će nastaviti da pomaže Ministarstvu da ispuni svoj mandat predviđen Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti, istakao je Šoder.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track