VLADIKA PAHOMIJE PRETAPAO SVEĆE?! Posle ih prodavao i po nekoliko puta, uz veliku zaradu!
Foto: Nebojša Mandić, Shutterstock

SUMNJA U NEZAKONIT BIZNIS

VLADIKA PAHOMIJE PRETAPAO SVEĆE?! Posle ih prodavao i po nekoliko puta, uz veliku zaradu!

Društvo -

Vladika vranjski Pahomije Gačić navodno se bavio nelegalnim pretapanjem i izradom sveća, koje je potom prodavao i po nekoliko puta, uz veliku zaradu, tvrde izvori Kurira!

Prema rečima našeg sagovornika, episkop Pahomije je čak imao i radionicu za pretapanje sveća.

- Radionica se, kako se pričalo, nalazila iza konaka manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu, a vladika Pahomije je tu mimo znanja patrijarha Irineja i vrha SPC pravio sveće. Veruje se da se nekoliko godina time bavio. Jedna sveća se pretopi od 15 do 22 puta, a isto toliko puta se i proda. Velika zarada je u pitanju, jer su sveće bile skuplje - tvrdi izvor Kurira.

Još jedan sagovornik Kurira potvrdio je ove sumnje.

- Pretapanje i izrada sveća strogo su zabranjeni, to je prevara vernika. Crkve i manastiri su u obavezi da od patrijaršije uzimaju sveće koje su voštane, da se ne bi prodavale obične, parafinske sveće - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Interesantno je da je 2018. izbio veliki požar baš u konaku manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu. Pričalo se da su se pre požara te mašine za pretapanje sveća izmestile, a nalazile su se navodno u blizini. Tako su uništeni svi tragovi na osnovu kojih bi se eventualno moglo otkriti da su se tu pretapale sveće, jer se navodno u to vreme do vrha SPC pročulo šta se radi. Ipak, policijska istraga je utvrdila da je požar bio nesrećan slučaj.

Da se vladika bavio ovim biznisom, potvrdilo nam je još nekoliko sagovornika, dobrih poznavalaca prilika u ovoj eparhiji.

- Godinama se priča, ne samo u crkvenim krugovima nego i po Vranju i okolini, šta se radi s tim svećama. Nažalost, to je teško dokazati. Pahomije je spreman na sve, a i nedodirljiv je. Iz svih dosadašnjih afera izlazio je kao pobednik. Ne bi nas čudilo da se i dalje bavi tim biznisom - kažu sagovornici Kurira, koji nisu hteli da im se otkrije identitet, jer je, kako tvrde, „Pahomije ovde izuzetno moćan čovek“.

Pozvali smo vladiku Pahomija, a nakon što smo mu postavili pitanje, prekinuo je vezu.

LIČNA KARTA

  • Pahomije (svetovno Tomislav Gačić)
  • rođen 17. oktobra 1952. godine u selu Čečava kod Teslića
  • zamonašio se 1973. godine
  • diplomirao je 1980. godine na teološkom fakultetu u Atini
  • 28. maja 1992. godine izabran je za vranjskog episkopa

AFERE VRANJSKOG EPISKOPA

• 2002. Optužen za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka 2006. Nastupila je zastarelost za dela iz 1999. i 2000.

• 2007. Sud u Nišu je za preostala dva dela oslobodio Pahomija usled nedostatka dokaza

• 2013. Osnovno tužilaštvo u Vranju pokrenulo je još jedan postupak protiv vladike Pahomija, nakon optužbi magacionera eparhije, koji je vladiku optužio za seksualno zlostavljanje. Međutim, godinu dana kasnije tužilaštvo je utvrdilo da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka

• 2013. Deset nekadašnjih radnika eparhije tužilo Eparhiju vranjsku, tražeći da im budu uplaćeni doprinosi za tri godine, koliko su radili bez ugovora

• 2018. Igumanija Stefanida, starešina manastira Sveti Prohor Pčinjski, optužila episkopa vranjskog Pahomija za zloupotrebu njenog potpisa, čime je navodno pronevereno oko 300.000 evra.Zbog toga, ona se sa sestrinstvom manastira preselila u manastir Gračanica, u Eparhiju raško-prizrensku

• 2019. Četiri monaha i tri iskušenika manastira Prohor Pčinjski napustili su ovu svetinju, a prema saznanjima Kurira, oni su otišli zbog vladike Pahomija, koji je navodno pokušao da ih seksualno zlostavlja

Eparhija vranjska

IZLOŽENI SMO NAPADIMA

Kurir je juče objavio fotografije nagih muškaraca koje su, prema rečima našeg izvora, nađene kod vladike Pahomija u telefonu. Pahomije je letos izgubio telefon, a u Eparhiji vranjskoj se priča da su nađene i lascivne poruke koje je vladika navodno razmenjivao s mladićem. Pahomije je za Kurir potvrdio da mu je ispao telefon, ali je rekao i da mu neko smešta gej aferu.

Eparhija vranjska saopštila je juče tim povodom da je izložena „medijskim napadima i progonima“.

- Mnogo je razloga tome, od pojedinačnih i ličnih do dnevnopolitičkih, a može se kazati i do geostrateških - navodi se i dodaje da je „ovde u pitanju osveta bivšeg nezadovoljnog radnika, kao i da su na račun episkopa iznete klevete“.

Kurir.rs / Mina Branković

Foto: Nebojša Mandić, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track