TREĆINA ŠKOLA U SRBIJI NEMA SALU ZA FIZIČKO! Udovičić: Naš zadatak je da sve obrazovne ustanove imaju fiskulturnu salu i da se prvenstveno deca usmere na sport
Foto: Beta

180 škola će dobiti novu opremu

TREĆINA ŠKOLA U SRBIJI NEMA SALU ZA FIZIČKO! Udovičić: Naš zadatak je da sve obrazovne ustanove imaju fiskulturnu salu i da se prvenstveno deca usmere na sport

Društvo -

Fizičko vaspitanje je jedan od predmeta koji đake prati od početka osnovne škole do kraja srednjoškolskog obrazovanja i pomoću njega se razvijaju, kako telesno, tako i mentalno. Stoga je važno da svaka škola ima adekvatno opremljene fiskulturne sale iz kojih će izaći zreli mladi ljudi, ali i budući šampioni koji će ostati u sferi sporta.

Međutim, osnovni problem je što skoro trećini škola u Srbiji nedostaju prostori na kom deca mogu da se bave sportom.

- Fiskulturnu salu u Srbiji nemaju sve osnovne i srednje škole, rekao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Prema njegovim rečima, neke su u boljem, neke u lošijem stanju, ali očekuje da će se napraviti adekvatna studija na osnovu koje će se znati koliko je fiskulturnih sala zaista potrebno.

- Jedna trećina škola danas nema fiskulturne sale i naš zadatak je da za sedam-osam godina sve škole imaju salu. Da budemo objektivni, tamo gde nije veliki broj dece i veliki broj klubova na lokalu nisu potrebne velike sale, izjavio je Udovičić.

Do kraja ove godine 180 škola će dobiti novu opremu.

Kako kaže ministar Udovičić, jedan od glavnih problema danas je što je sport za mnoge građane nepristupačan.

- Imamo bezbroj projekata u tom pravcu da deca mogu besplatno da se bave sportom. Prvenstveno projekat SOFA – 25 različitih disciplina širom Srbije – zatim projekat Sport u škole, koji daje đacima od 1. do 4. razreda mogućnost da se besplatno bave sportom, naveo je Udovičić.

Osamdeset odsto škola daje mogućnost i prostor za besplatno bavljenje sportom kroz razne programe. Takođe, prema rečima Udovičića, fiskulturne sale se ne daju u komercijalno izdavanje dva sata nakon škole, što je naišlo na dobar odziv.

U novembru je Sajam sporta u Beogradu. Pre toga će se mali sajmovi sporta održati u još pet gradova. Ministar ističe da se uvek radi na promovisanju sporta i da građani tom prilikom mogu da se upoznaju sa sportovima koji nisu toliko zastupljeni u javnosti.

Fond za mlade talente Republike Srbije dodeljuje nagrade "Dositeja" prema odluci Ministarstva za sport i omladinu. Ove godine odabrana su 1.572 najbolja srednjoškolca kojima će biti dodeljene nagrade u vrednosti od 20.000 do 200.000 dinara.

- To znači da neko prepoznaje njihov trud, zalaganje i rad. Ta deca će u svojim sredinama i gradovima biti motivacija i lideri, oni će preneti takav stav i postupanje na svoje vršnjake, rekao je Udovičić.

Nagrađuju se i najbolji studenti osnovnih i master studija sa prosekom iznad 9,6, kao i do 500 studenata master i doktorskih studija u inostranstvu.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track