ONA UNIŠTAVA MOJ ŽIVOT, I JA ĆU NJEN: Evo šta još 15 uboda nožem govori o UBICI iz Koceljeve
Foto: Shutterstock, Printscreen Facebook

analiza stručnjaka

ONA UNIŠTAVA MOJ ŽIVOT, I JA ĆU NJEN: Evo šta još 15 uboda nožem govori o UBICI iz Koceljeve

Društvo -

Samo nekoliko dana pošto je Aleksandar Todorović izbo nožem svoju bivšu devojku Anđelu i obesio se, tridesettrogodišnji Dušan P. sa 15 uboda nožem usmrtio je jutros svoju devojku Violetu.

Razlog je, pretpostavlja se ljubomora, a najbolji pokazatelj za ubistvo iz strasti jeste upravo oružje kojim je ono počinjeno - nož.

Ubistvo ili napad nožem u psihologiji oslikava ličnu vezu sa žrtvom i uvek govori o jako velikom besu koji ubica oseća prema žrtvi u trenutku ubistva. A taj bes se doslovno meri u broju uboda.

Neko ko želi da usmrti voljenu osobu, želi da mu u tom trenutku bude blizu, da mu se njena/njegova smrt odvija ispred face. Tako je ovo iskustvo za ubicu slikovitije, intenzivnije i provokativnije, pa se taj prizor u njegovoj glavi isplati robije od dvadeset i kusur godina.

Drugo, ubica želi da bude poslednje što će žrtva videti, pa iako je ubeđen da je ona jedina njegova ljubav, on želi da je ubije.

Prema rečima psihologa dr Zorana Milivojevića, ubica smatra da je žrtva "više nego okrutna što ga tera da pati i da bude nesrećan".

- Svaka iracionalnost ima neku svoju logiku. Logika ovih ljudi bi se mogla opisati na sledeći način: "Ona je moja jedina ljubav. Kada nije sa mnom, ja užasno patim. Zato meni nema života bez nje. Mora mi se vratiti. Ako neće da mi se vrati, onda je okrutna jer me prisiljava da toliko patim. Nije u redu ja da budem nesrećan, a ona srećna. Kako je samo bezosećajna. Ako neće da bude moja, neće biti ničija. Time što odbija da se vrati ona uništava moj život, a što mi daje pravo da ja uništim njen". Drugim rečima, ubica je želeo da se ona vrati i da se sve lepo završi, a kada nije htela lepo, moralo je ružno, pisao je dr Zoran Milivojević u kolumni za "Politiku" objašnjavajući zločine iz strasti.

Patološka ljubomora i želja za osvetom voljenoj osobi zbog iracionalne izdaje u njegovoj glavi, čine da on u životu ima samo jedan cilj - a to je da NJOJ oduzme život. Da li će kasnije izvršiti samoubistvo ili život provesti u zatvoru, ne zanima ga.

Klinički psiholog Aleksandra Janković je rekla da se zločini iz strasti uglavnom dešavaju usled patološke ljubomore. Sitni pokazatelji ovakvog stanja, prema njenim rečima su raspravljanje i raspitivanje o prethodnim odnosima, koje kasnije poprimi laganu kontrolu i stalna ispitivanja poput "ko te je zvao", "gde si bila", "sa kim si bila", "gde si do sada", "šta si radila", pa sve do ovakvih tragedija.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja