Najnovije vesti

ZAVRŠENA ŠESTA SEZONA KARAVANA „IZAĐI MI NA TEGLU“: Kostići iz Kuršumlije odneli titulu najajvar majstora Srbije
Foto: Promo

ZAVRŠENA ŠESTA SEZONA KARAVANA „IZAĐI MI NA TEGLU“: Kostići iz Kuršumlije odneli titulu najajvar majstora Srbije

Društvo

Tokom vikenda je ispred Tempa na Adi Ciganliji održano veliko finale šeste sezone nacionalnog takmičenja u pravljenju ajvara „Izađi mi na teglu“ koje je okupilo ajvar majstore iz čitave Srbije. U Beogradu su varjače ukrstili pobednici kvalifikacionih takmičenja koja su tokom prethodna dva meseca održana u 30 gradova koliko je posetio najveći gastronomski karavan na Balkanu.

foto: Promo

Manifestacija "Izađi mi na teglu" je izrasla u pravi pokret ljudi koji neguju tradiciju i na taj način nas vraćaju pravim vrednostima. Veliki broj učesnika prošao je kroz mnogo gradova i opština. Svi oni imaju priliku da pokažu svoje sposobnosti i dočaraju nam deo ambijenta u kojem žive - istakao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, koji je otvorio veliko finale.

foto: Promo

Titulu najboljih ajvar majstora u Srbiji za 2019. godinu dobila je ekipa „Kostići“ iz Kuršumlije. Srpska kraljica ajvara za 2019. godinu, Suzana Kostić koja nakon proglašenja nije mogla da sakrije uzbuđenje izjavila je: „Nadali smo se podedi jer znamo da imamo zaista dobar recept. Moja svekrva mi je prenela svoje znanje i iskustvo pa smo udruženim snagama, samo nas dve, uz pomoć moje dece, deseogodišnjeg Andreje i osmogoišnje Ine, uspele u zaista oštroj konkurenciji da osvojimo prvo mesto. Presrećna sam zbog titule kraljice ajvara koju ću ponosno nositi cele godine“. Drugo mesto osvojila je ekipa iz Raške koja je nosila naziv „Aktiv žena Baljevac“, a treće mesto ekipa čiji je ajvar u prošloj sezoni proglašen za vicešampionski, ekipa „E sad opušteno“ iz Niša.

foto: Promo

Sve takmičarske ekipe pokazale su izuzetnu kreativnost u predstavljanju svog grada i svoje ekipe na jedan zaista autentičan način. Svaki takmičarski štand šarenio se od dekorativnih predmeta i gastronomskih specijaliteta, a posebnu pažnju takmičari su posvetili i izradi kostima za učesnike. Za najlepše uređen štand dodeljena je nagrada ekipi iz Aleksinca dok je Grad Zaječar odneo nagradu za najbolju atmosferu na velikom finalu. Pored ajvara, takmičari su za posetioce pripremili i raznovrsne lokalno autentične gastronomske specijalitete koji karakterišu kraj iz koga dolaze, pa je oko od 15.000 posetilaca uživalo u bogatim ukusima Srbije.

foto: Promo

O pobednicima u svim kategorijama odlučivali su svetski priznati kulinarski stručnjaci Svetske asocijacije kuvara „World Chef“ i licencirane sudije Svetske asocijacije za ocenjivanje predvođeni gospodinom Ivom Andrićem, kontinentalnim direktorom za Balkan i izvršnim šefom kuhinje „World Chef“ asocijacije i čuvenim Stambolom Geštamovim, dugogodišnjm šefom kuhinje poznatih beogradskih hotela i dobitnika velikog priznanja „Chef of the decade 2006–2016“.

foto: Promo

„U proteklih šest sezona karavan Izađi mi na teglu obišao je 160 gradova širom Srbije i postigao brojne uspehe. Projekat se do svoje šeste godine razvio u uspešnu platformu za promociju svojih šampiona ali i u projekat koji stimuliše razvoj preduzezništva i malih proizvođača širom Srbije. Ponosni smo na činjenicu da je više od 20 učesnika podstaknuti dobrim plasmanom na karavanu, pokrenulo sopstvenu proizvodnju“ rekla je organizatorka karavana Ljiljana Vukotić.

foto: Promo

Pored Leskovca, Kovačice, Bele Palanke, Kanjiže i Brusa, i Kuršumlija se upisala na listu gradova gde se pravi najbolji ajvar u Srbiji. Karavan “Izađi mi na teglu” nastaviće da neguje tradiciju i da traga za najboljim receptima i ajvar majstorima širom Srbije.

Foto: Promo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...