Odlukom USS prava manjina nisu umanjena

Dragiša Slijepčević

Odlukom USS prava manjina nisu umanjena

Društvo -
Dostignuti nivo prava nacionalnih manjina ne dovodi se u pitanje odlukom Ustavnog suda, objasnio predsednik Ustavnog suda Srbije

BEOGRAD - Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević izjavio je danas da ukidanje odredbi Zakona o nadležnostima AP Vojvodine o upotrebi jezika i pisma manjina ne umanjuje nivo njihovih dostignutih prava.

Kada je ove odredbe oglasio neustavnim, Ustavni sud se nije opredeljivao po pitanju sadržaja prava manjina u Vojvodini, već samo o ustavnim odredbama koje garantuju ostvarivanje tih prava, rekao je Slijepčević u razgovoru s ambasadorom Mađarske u Beogradu Oskarom Nikovicem. Nikovic se interesovao za posledice koje će odluka Suda imati na prava mađarske manjine u Vojvodini, pre svega u pogledu prava na službenu upotrebu jezika i pisma.

On je naglasio da internacionalizacija tog pitanja nije poželjna, "jer razume da je to unutrašnja stvar Republike Srbije", objavljeno je na sajtu Ustavnog suda. Slijepčević je objasnio da je Ustavni sud odredbe o upotrebi jezika i pisma manjina oglasio neustavnim, zato što pravo određivanja službene upotrebe jezika i pisma pripada lokalnoj samoupravi, a ne Autonomnoj pokrajini ili Republici.

"Opštine i gradovi su ti koji jedini mogu i treba da utvrde koji jezik i koje pismo će biti u službenoj upotrebi na njihovoj teritoriji, uvažavajući potrebe pripadnika manjinskih naroda i već dostigniti nivo u ostvarenju tog prava", rekao je Slijepčević. On je ukazao da se s toga odlukom Suda ne umanjuje nivo dostignutih prava nacionalnih manjina, već se pravo uređenja tog pitanja vraća onima kojima po Ustavu i pripada, a to su lokalne samouprave.

"Pravo lokalnih samouprava da uređuju službenu upotrebu jezika i pisma konstituisano je Zakonom o zaštititi prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma", naveo je predsednik Ustavnog suda. "Dostignuti nivo prava nacionalnih manjina, određen tim zakonima, ne dovodi se u pitanje odlukom Ustavnog suda", objasnio je Slijepčević.

Ambasador Nikovic je zahvalio predsedniku Ustavnog suda na iscrpnom razgovoru i izrazio nadu da će dosadašnja uspešna saradnja ustavnih sudova Mađarske i Srbije biti nastavljena. U razgovoru koji je održan juče u Ustavnom sudu, učestvovali su sudija Vesna Ilić Prelić i zamenik mađarskog ambasadora Zoltan Varga Haszonits.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja