Najnovije vesti

Po čemu ćete pamtiti ovu jesen - posebna prilika za jedinstvenu avanturu
Foto: Profimedia

Po čemu ćete pamtiti ovu jesen - posebna prilika za jedinstvenu avanturu

Društvo

Svakog dana razbijamo glavu oko raznoraznih sitnica, briga, malih i velikih izazova koji čine našu rutinu, nadajući se da će se otvoriti neki tajni prolaz u prostoru i vremenu koji će nam omogućiti da, barem na trenutak, iskoračimo u neki drugi svet. Vreme nam zaista ide na ruku i već nedeljama uživamo u pravoj zlatnoj jeseni. Upravo je otvoren i Beogradski sajam knjiga, pa i na tom mestu možemo potražiti utočište i inspiraciju.

 

Jedna od glavnih preporuka za čitanje je biografija Leonarda da Vinčija, u kojoj se možete upoznati sa likom i delom ovog umetničkog genija koji nas fascinira već vekovima, a ova godina je u čitavoj Evropi posvećena proučavanju njegovog lika i dela. Svoj primerak ove knjige možete pronaći u izdanju Lagune, u saradnji sa Addiko bankom.

 

Međutim, ukoliko vam čitanje knjige nije dovoljno, ukoliko ste željni da upijete više znanja o Leonardu da Vinčiju, možda bi trebalo da iskoristite priliku i ove jeseni krenete istim putem kojim je Leonardo koračao u svojoj rodnoj Italiji. Najpre zamislite čitavo putovanje, a onda pogledajte kakva prilika vam može pomoći da ovaj san i ostvarite i usput zabeležite svoje nezaboravne uspomene.

 

Umetnost, gastronomija, čudesna priroda – upoznajte svet u malom

 

Prvo stajalište na vašem putovanju treba da bude italijanska regija Toskana, poznata po očaravajućoj prirodi, a u svetu umetnosti poznatija kao mesto rođenja renesanse. Upravo je u malom naselju Vinči svoje prve korake napravio i sam Leonardo.

 

Ovde se nalazi muzej u kojem su sačuvani tehnički crteži, kao i slike njegovih brojnih pronalazaka, među kojima je i leteća mašina. Izvan grada se nalazi kuća u kojoj je Leonardo rođen, a u blizini su predivni maslinjaci, vinogradi i raskošne vile. Iako je većina detalja iz Da Vinčijeve rane mladosti izgubljena, u ovom gradu možete naći brojne restorane i gostionice koje nose njegovo ime. Uz čašu vina i ukusne gastronomske specijalitete, uživajte u pogledu koji je inspirisao i samog Leonarda.

foto: Profimedia

Glavni grad toskanske regije je svima dobro poznata Firenca. Da Vinči je upravo ovde usavršio slikarsko majstorstvo i započeo rad na čuvenoj slici „La Đokonda”, danas poznatijoj kao „Mona Liza”.

 

I dok istražujete znamenitosti ovog magičnog grada, dodajte na svoju rutu i galeriju Ufici, izuzetnu umetničku riznicu koja sadrži jednu od najboljih italijanskih kolekcija renesanse umetnosti, uključujući Leonardovo „Pokolenje mudraca”. Ovde ćete pronaći i brojna druga remek-dela svetskog slikarstva.

 

Ovo putovanje ne bi imalo mnogo smisla ukoliko jedno od stajališta nije i Milano, grad u kojem je Leonardo stvorio neka od svojih najslavnijih dela.

 

Pored obilaska impozantne Milanske katedrale, svakako zastanite i u bazilici Santa Marija dele Gracije, u kojoj se nalazi još jedno Leonardovo remek-delo, slika „Tajna večera”. U blizini ovog lokaliteta se nalazi najveći italijanski muzej nauke koji čuva čak 130 modela Leonardovih pronalazaka. Najmlađe članove porodice možete prepustiti „Laboratoriji”, interaktivnoj izložbi koja motiviše decu da koriste Leonardove strategije za rešavanje problema. Obilazak Milana završite na Pjaci dela Skala, gde se nalazi mermerna statua Leonarda da Vinčija, a zatim se prepustite uživanju u nekim od italijanskih specijaliteta u obližnjim restoranima. Ako poželite kratak predah od umetnosti, kupovina u Milanu je takođe jedna od uobičajenih stavki na listi stvari koje ne treba propustiti.

foto: Profimedia

Kao poseban deo rute posvećen Leonardu, možete izdvojiti posetu „večnom gradu”. Rim, u kome ćete pronaći umetničku inspiraciju za sve kulturne epohe, takođe je i mesto u kojem je Da Vinči dizajnirao prototipove helikoptera, ronilačkih odela, tenkova, čak i robotskih vitezova, stotinama godina pre nego što je to bilo tehnološki moguće. U ovom gradu se nalazi i jedan od najvećih muzeja na svetu posvećenih Leonardu Da Vinčiju, gde ćete na dva sprata pronaći sve te čudesne mašine dizajnirane po originalnim nacrtima.

 

Kako da san pretočite u stvarnost

 

Koliko god vas mamila pomisao da provedete ovakvu čarobnu jesen u Italiji i imate želju da sebi i svojoj porodici pružite jedan veliki „čas umetnosti uživo“, istom prilikom upoznajući prirodne lepote i gastronomiju, ne možete a da se ne zapitate kako to sve možete omogućiti?

 

Addiko banka po prvi put predstavlja jedinstveni novitet na tržištu – ne propustite Red Friday 25.oktobra! Ovo može biti dan koji ste čekali da ostvarite svoje snove. Uz keš kredit za iznos od preko 600.000 dinara, povedite svoju porodicu na nezaboravno putovanje, a čeka vas pametni telefon čijom kamerom ćete ovekovečiti sve uspomene u zajedničkom porodičnom albumu!

 

Promo tekst

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...