Najnovije vesti

VULIN U PEKINGU SA KONSTRUKTORIMA VOJSKE SRBIJE: Pogledajte kako izgleda pegaz, prva srpska borbena bespilotna letelica (FOTO)
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

susret vulina sa srpskim stručnjacima u pekingu

VULIN U PEKINGU SA KONSTRUKTORIMA VOJSKE SRBIJE: Pogledajte kako izgleda pegaz, prva srpska borbena bespilotna letelica (FOTO)

Društvo

PEKING - Na projektu naoružanih bespilotnih letelica zajedno sa kineskim partnerima angažovani su članovi Vojnotehničkog instituta Ministarstva odbrane i ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije. Sa njima se u Pekingu sastao ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

U toku je prva faza transfera tehnologija za razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica koja obuhvata i reprojektovanje bespilotne letelice "pegaz" kako bi mogla da prihvati dodatnu opremu, avioniku, opto-elektronske sisteme i instalaciju naoružanja kako bi se postigli zadati taktičko-tehnički zahtevi za prvu srpsku borbenu bespilotnu letelicu.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, srpska strana će zatim rekonstruisati letelicu, a kineska će preprojektovati deo svoje elektronske opreme i avionike u skladu sa rezultatima prve faze.

foto: Yugoimport printscreen

Sve proračune, analize, kompjuterske simulacije i laboratorijska istraživanja biće urađena zajedno kako bi naši inženjeri stekli iskustva koja im nedostaju, navedeno je u saopštenju.

Tako zajednički modifikovana i opremljena letelica biće testirana prvo u Kini, a zatim u Srbiji, uključujući i bojevo gađanje laserski vođenim raketama radi uvođenja u naoružanje Vojske Srbije.

Nakon toga, u trećoj fazi, uz pomoć kineskih stručnjaka, biće ustanovljena serijska proizvodnja letelice "pegaz" u Srbiji.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...