Najnovije vesti

ALARMANTNO! NAGLO POVEĆAN BROJ OBOLELIH: Nema lekova za štitastu žlezdu
Foto: Shutterstock

problem

ALARMANTNO! NAGLO POVEĆAN BROJ OBOLELIH: Nema lekova za štitastu žlezdu

Društvo

Proizvođači nisu uspeli da u kratkom roku obezbede dodatne količine medikamenata za sve koji imaju poremećaj rada tiroide jer je njihov broj naglo porastao, objašnjavaju nadležni

Građani Srbije koji imaju poremećaj rada štitaste žlezde u poslednje vreme bezuspešno obilaze apoteke u potrazi za lekovima kojima bi nadoknadili usporen rad najvećeg endokrinog organa u organizmu! Naime, medikamenti iz grupe levotiroksin-natrijum lekova nestali su sa rafova zbog povećane potražnje jer je, kako nezvanično saznaje Kurir, broj pacijenata u poslednje vreme naglo porastao.

Kako su brojni pacijenti posvedočili za Kurir, glavni problem predstavlja i mikrogramaža ovih lekova. Tačnije, poneki uspeju da nabave lek veće ili manje mikrogramaže od njihove strogo propisane doze, ali su tablete premale da bi se fizički pravilno prelomile na odgovarajuću veličinu.

foto: Facebook

Prof. dr Zoran Anđelković, endokrinolog, objašnjava za Kurir da su levotiroksini lekovi koji treba da zamene rad štitaste žlezde kada je njena funkcija u organizmu oslabljena.

- Nedostatak tih lekova veoma je poguban za pacijente jer je neophodno da ih uzimaju da bi se nadoknadio usporen rad štitaste žlezde, ali nema mesta panici jer ima zamena. Postoje tri vrste tih lekova: „eutiroks“, „letroks“ i „tivoral“, i svi su različite gramaže. Problem predstavlja kad ima nestašice određene gramaže jednog leka, a ne postoji zamena za lek u toj gramaži, pa pacijenti ne mogu da fizički prelome tabletu i uzmu preporučenu dozu - kaže Anđelković za Kurir.

Ovi lekovi koriste se u lečenju stanja u kojima postoji manjak ili nedostatak tiroidnih hormona, poput strume, tumora štitaste žlezde, ali i Hašimoto sindroma. Medicina, nažalost, još uvek nije pronašla način za potpuno izlečenje ovog oboljenja, pa je potrebno da pacijenti sa poremećajem rada štitaste žlezde piju lekove redovno i doživotno. Štitasta ili tiroidna žlezda se nalazi u vratnom predelu i izlučuje hormone tiroksin i tironin, koji regulišu metabolizam svih ostalih tkiva.

Ministarstvo zdravlja SNABDEVANJE SE NORMALIZUJE

U Ministarstvu zdravlja objasnili su za Kurir da je dostupnost lekova „letroks“ i „eutiroks“, koji imaju istu aktivnu supstancu levotiroksin-natrijum, u prethodnom periodu bila ograničena zbog povećanih potreba tržišta i nemogućnosti proizvođača da u kratkom roku obezbede dodatne količine lekova. - Snabdevanje tržišta lekom „eutiroks“ u dozi od 25 mcg, 50 mcg, 75 mcg i 100 mcg je normalizovano. Normalizacija u snabdevanju tržišta lekom „eutiroks“ u dozi od 125 mcg i 150 mcg, kao i lekom „letroks“, još se očekuje - kažu u ministarstvu i napominju da je na tržištu prisutan i lek „tivoral“.

Kurir.rs/Jelena Pronić  Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...