Najnovije vesti

NEKAD STE MOGLI I PEČENO PILE, A SAD NI VOĆKU PREKO GRANICE NEĆETE SMETI DA PRENESETE: Mađari i Hrvati oduzeće vam jabuke, kruške, šljive, trešnje, ali ne i banane, ananas, kokos, urme i smrdljivo voće durijan?!
Foto: Shutterstock

Od 14. decembra stupa na snagu novi propis

NEKAD STE MOGLI I PEČENO PILE, A SAD NI VOĆKU PREKO GRANICE NEĆETE SMETI DA PRENESETE: Mađari i Hrvati oduzeće vam jabuke, kruške, šljive, trešnje, ali ne i banane, ananas, kokos, urme i smrdljivo voće durijan?!

Društvo

BEOGRAD - Od 14. decembra stupa na snagu propis koji definiše da će biljke koje putnici iz Srbije žele da unesu u zemlje EU, morati da imaju fitosanitarni sertifikat.

Kako je rečeno u Evropskom telu za bezbednost hrane (EFSA), to znači da će se putnicima na granici sa, na primer, Mađarskom ili Hrvatskom, oduzimati većina voća, poput jabuka, krušaka, šljiva i trešnji, ali ne i banane, ananas, kokos, durijan i urme.

List navodi da su stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni zbog biljnih štetočina, kao deo direktive Unije koja se odnosi na voće i povreće, a koja se primenjuje u zavisnosti od procene.  

Na listi biljnih štetočina te evropske institucije zbog kojih su pooštrena pravila su 20 karantinskih štetočina koje se množe i šire, među kojima su japanska buba, azijska buba dugog roga, citrusove zelena i crna tačka i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

"Izbor štetočina zasnovan je na proceni Evropske komisije i EFSA koje uzimaju u obzir verovatnoću širenja, uspostavljanja i posledice štetočina. Uredbom se utvrđuje lista biljaka visokog rizika čiji će uvoz na teritoriji EU biti privremeno zabranjen od 14. decembra", navode u EFSA.

Nova pravila, kako dodaju, imaju za krajnji cilj zaštitu teritorije EU i njenih biljaka, kao i sigurnu trgovinu i ublažavanje uticaja klimatskih promena na zdravlje useva i šuma.

U EFSA tvrde da će od novih pravila imati koristi i građani, uzgajivači i poljoprivrednici. Ova pravila, napominje list, neće pogoditi izvoznike ovih vrsta voća jer oni svakako moraju da imaju fitosanitarni sertifikat, za razliku od građana koji putuju u zemlje EU.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...